Provincie wil dat vertrouwenspersoon onderzoek doet naar atoomwapens in Volkel

DEN BOSCH - De provincie wil dat een vertrouwenspersoon onderzoek doet naar de veiligheid van kernwapens op vliegbasis Volkel bij Uden. Dat schrijft de provincie in een reactie op veiligheidsplannen van het Rijk voor vliegbasis Volkel. Het is een publiek geheim dat daar kernbommen liggen, maar in de plannen van het Rijk staat daar niets over.
Daarom heeft de provincie eerder al een negatief advies gegeven op de plannen. Het Rijk heeft daar tot nu toe niet op gereageerd.

De provincie zit vooral in de maag met het feit dat kernwapens mogelijk ook van en naar de vliegbasis vervoerd worden. "Het is alsof we een vergunning geven voor een fabriek waarvan we niet weten wat er gemaakt wordt," zei Johan van den Hout eerder.


Onafhankelijk onderzoek
Daarom doet de provincie nu de suggestie om een vertrouwenspersoon te benoemen, die onafhankelijk onderzoek doet naar de veiligheid rond de kernwapens in Volkel. De vertrouwenspersoon zou vervolgens moeten rapporteren aan de provincie Brabant.

Het is de vraag of het kabinet hierop zal willen ingaan. Het openlijk aanstellen van een vertrouwenspersoon zou een erkenning inhouden van het feit dat er kernwapens in Volkel aanwezig zijn. Officieel laat de Nederlandse regering zich daar nooit over uit.