Video

GayVillage in Tilburg? Ontwikkelaar wil afgeschermde wijk alleen voor homo’s

18 juni 2014 om 16:25 • Aangepast 21 november 2020 om 23:54
nl
Onder de glasheldere naam GayVillage wil projectontwikkelaar Blauwhoed bij Tilburg een afgeschermde wijk realiseren exclusief voor homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Dat bevestigt de ontwikkelaar woensdag aan Omroep Brabant. Homoseksuelen staan nog niet te springen om een plekje te reserveren in de omheinde wijk, blijkt uit een rondgang van deze omroep.
Profielfoto van
Geschreven door

De gemiddelde vraagprijs van een huis in GayVillage zal rond de kwart miljoen komen te liggen. De projectontwikkelaar heeft een overeenkomst met de provincie Brabant over het MOB-complex aan de noordkant van Tilburg, dat recent in beeld was voor een winkelcentrum. Onderzoek moet uitwijzen of er voldoende belangstelling is.
LEES OOK: Homobelangenvereniging COC vindt het maar een 'raar plan'
Deze week komt er meer duidelijkheid of het plan doorgang vindt, vertelt de Tilburgse makelaar Toine Naber. Hij legt uit dat toekomstige bewoners veel vrijheid krijgen in de wijk. "Ze mogen natuurlijk zelf uitmaken hoe en waar ze willen wonen", aldus Naber. "We gaan aan het eind van deze week alle reacties en resultaten evalueren."

Wachten op privacy instellingen...

Reactie op toenemend geweldOp het 'volledig omheinde terrein' kunnen homo's en transgenders gegarandeerd veilig wonen, zo luidt de gedachte. Het plan is een reactie op toenemend geweld en pesterijen tegen homo's en lesbiennes.
Blauwhoed baseert zich onder meer op CBS-onderzoek van vorig jaar, waaruit bleek dat 22 procent van de homoseksuele mannen zich soms onveilig voelt in eigen buurt. Als het plan doorgaat heeft Tilburg een primeur: dan is het de eerste stad in Nederland met een zogeheten GayVillage. In enkele Amerikaanse staten bestaan al besloten homowijken.

Wachten op privacy instellingen...

'Niet aan mij besteed'Het COC in Tilburg heeft 'geschokt' kennisgenomen van de motieven van projectontwikkelaar Blauwhoed. "Homoseksuelen moeten overal en altijd veilig zijn. We zijn totaal verkeerd bezig als we 'om wille van veiligheid' uit de maatschappij zouden stappen", laat de organisatie weten.
Bekende homoseksuelen en belanghebbenden reageren eveneens negatief op het nieuwe plan. Zo ziet Henk Krol een homowijk 'niet zo zitten'. "Ik zou er persoonlijk nooit willen wonen", aldus de voormalig hoofdredacteur van de Gay Krant in gesprek met Omroep Brabant.
"Het klopt dat er een probleem is wat betreft het toenemende homogeweld, maar dit is niet de oplossing. Deze initiatieven mislukken bijna altijd." Ook presentator Peter van der Vorst uit Breda zet zijn vraagtekens bij de afgeschermde wijk. "Ik hoop dat dit een slechte grap is", zo laat hij op zijn Twitterpagina weten.

Wachten op privacy instellingen...

'Een grof schandaal''Voor Tilburg', een lokale partij die homo-emancipatie hoog in het vaandel heeft staan, spreekt vol afschuw uit over het plan. "Ik vind het een grof schandaal", reageert partijlid Roy Klaassen, die eerder een bijzondere campagnestunt uitvoerde in gaycafé de Lollipop.
"Op deze manier wordt er alleen maar verdeeldheid gecreëerd. Het lijkt wel alsof we terug in de tijd gaan. Dit plan is uiterst denigrerend voor homoseksuelen", spreekt Klaassen stellig. Hij krijgt naar eigen zeggen bijval van zijn partij en van het personeel van De Lollipop.

Wachten op privacy instellingen...

'Je sluit mensen uit'De voorzitter van Roze Maandag, Naud van de Wijngaart, nam het nieuws vanuit zijn vakantieadres met verbazing tot zich. "Op zich is het een prima initiatief, maar het is om de verkeerde redenen tot stand gekomen", vertelt de organisator van het grootste Brabantse homo-evenement.
"Wij van de organisatie van Roze Maandag zijn voor insluiting, niet voor uitsluiting. Met zo'n wijk sluit je alleen maar mensen buiten. Ik zou er persoonlijk niet willen wonen."

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.