Vliegtuigspotters gespot terwijl ze vliegtuigen spotten op spottersdag vliegbasis Gilze-Rijen

RIJEN - Nog voor de tienduizenden bezoekers vrijdag en zaterdag over vliegbasis Gilze-Rijen struinen om vliegtuigen te zien voorbijkomen, mogen honderden vliegtuigspotters donderdag al komen kijken. En dat betekent flink vaak afdrukken. "Ik heb al zo'n 1800 foto's gemaakt."

Klikkerdeklikklik. Als mitrailleursalvo's klinken de honderden fototoestellen van de honderden vliegtuigspotters op en rondom vliegbasis Gilze-Rijen. Gewapend met grote zoomlenzen vangen ze de vliegtuigen die aankomen op de basis in aanloop naar de Luchtmachtdagen vrijdag en zaterdag.

De 500 gelukkigen mochten van de organisatie op de vliegbasis in een speciaal vak hun toestellen richten om de bijzondere vliegtuigen die de lucht boven Rijen doorkruisen te fotograferen. Daarnaast staan er nog honderden anderen bij de afrastering van de vliegbasis om het mooiste plaatje van de ijzeren vogels te maken.

'De kracht, de bruutheid'
"Het is de kracht, de bruutheid, het geluid van de vliegtuigen dat ons zo aanspreekt", vertelt Gijs ten Velde die namens Spottersvereniging Gilze Rijen Aviation Society (GRAS) de vliegtuigspotters aanvoert tijdens deze dag. Hij kijkt vooral uit naar een specifieke straaljager uit de jaren zestig. "Turkse Phantoms, die zijn zo oud, die zie je hier nooit. Is toch Vietnam-nostalgie."

De honderden spotters zijn goed voorbereid. Ze hebben stoeltjes bij, volgepakte fototassen, boterhammetjes en een gretige blik op de hemel gericht. Terwijl de afterburners tussen de wolken grommen, drukken zij aan een stuk door. Klikkerdeklikklik.

De camera gericht op de hemel
De overstap van de F-16 naar de Joint Strike Fighter is voor de vliegtuigspotters dan ook spijtig te noemen. Dat ligt niet aan het vliegtuig zelf. "De JSF heeft ook iets, maar de luchtmacht gaat van 200 F-16's naar vijftig JSF's. Dan blijft er weinig over om te spotten", zegt Ten Velde met een glimlach vlak voordat hij zijn camera weer op de lucht richt.

De Luchtmachtdagen vinden vrijdag 20 en zaterdag 21 juni plaats op vliegbasis Gilze-Rijen. Met een volgepakt programma Luchtmachtdagen is de basis van acht uur 's ochtends tot acht uur 's avonds geopend voor bezoekers. Omroep Brabant brengt de Luchtmachtdagen live op radio en tv.

Ben jij één van de vijfhonderd spotters die donderdag bij de Spottersdag is? Stuur ons dan jouw foto door. Mail naar internet@omroepbrabant.nl of tweet ons op @omroepbrabant.

Deel dit artikel: