Brabantse supermarkten gaan toeleveranciers scherper controleren

DEN HAAG - Jumbo supermarkten in Veghel, Nettorama in Oosterhout en EMTÉ in Veghel gaan hun leveranciers nog strenger controleren. Daarover hebben zij met alle Nederlandse supermarkten donderdag gezamenlijk afspraken gemaakt bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Aanleiding hiervoor waren de vele incidenten met voedsel en de zeer kritische rapporten over de vleessector.
Er is een stappenplan opgesteld om de ketens van huismerkproducten te controleren op meer aspecten dan alleen voedselveiligheid. Producenten van A-merken worden opgeroepen zich bij de actie aan te sluiten.

'Onaangenaame verrassingen'
"Wij willen een eind maken aan de stroom onaangename verrassingen over misstanden in de voedselketen", zegt CBL-directeur Marc Jansen. In de praktijk komt het er op neer dat de leveranciers vaker controleurs over de vloer zullen krijgen.

Er zal bijvoorbeeld ook gekeken gaan worden of er in de verpakkingen zit wat erop het etiket staat en of een leverancier zijn financiën op orde heeft. Het is de bedoeling dat eind 2015 alle leveranciers van huismerken zijn beoordeeld.

Duizenden bedrijven
Volgens Jansen gaat het om duizenden bedrijven. Als blijkt dat een bepaalde leverancier niet geschikt is, kan dat betekenen dat supermarkten hun zaken met deze onderneming zullen staken.

Fabrikanten ondersteunen de acties van de supermarkten om het vertrouwen van de consument in de voedselketen terug te winnen. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en het CBL trekken samen op om fraude in de voedselketen uit te bannen.

Schandalen
De laatste jaren kwamen diverse vleesschandalen aan het licht, onder meer bij VION in Boxtel. Daar werd gewoon vlees verpakt als duurder vlees met het keurmerk 'Beter Leven'.
Meer over dit onderwerp:
supermarkten toeleveranciers controle eten