Eerste dag Luchtmachtdagen Gilze-Rijen bezocht door 65.000 mensen

GILZE-RIJEN - Vliegbasis Gilze-Rijen is dit weekend het decor van de Luchtmachtdagen. Op de eerste dag vrijdag zijn er 65.000 mensen naar de vliegbasis gekomen.

Dag één van de Luchtmachtdagen ging vrijdagochtend om acht uur van start. Al eerder die ochtend vormden zich dikke rijen met bezoekers voor de poorten van de vliegbasis. Aan het einde van de middag werd geschat dat er tussen de 60.000 en 65.000 mensen op de basis zijn geweest. Zaterdag werd duidelijk dat het om 65.000 mensen gaat.

Verkeer
De poorten van de basis waren open tot zes uur 's avonds. Veel bezoekers verlieten het terrein al eerder. Er stond de hele dag tussen de drie en negen kilometer file op de snelweg A58 van Breda naar Tilburg. De meeste opstoppingen zijn tussen knooppunt Sint Annabosch en Tilburg-Reeshof. De vertraging liep tot een kwartier.


De actuele situatie op de weg lees je hier

Vrijdagochtend stond op de A58 bij Tilburg-Reeshof op het hoogtepunt van de spits zo'n negen kilometer file. Ook op de Bredaseweg voor de aansluiting met de Burgemeester Letschertweg (N260) en de snelweg A27 voor het knooppunt Sint Annabosch moesten automobilisten rekening houden met files.

Navigatie uitzetten
De politie en Rijkswaterstaat adviseren automobilisten de aangegeven routes te volgen en de aanwijzingen van de verkeersregelaars op te volgen.

Daarvoor moet de navigatie uitgezet worden. In veel gevallen stuurt die automobilisten de verkeerde kant op.


Drukte in openbaar vervoer
De intercity van Den Haag naar Venlo en terug maakt een extra stop bij Tilburg Reeshof. Vanaf station Tilburg Reeshof vertrekken dit weekend gratis pendelbussen naar de luchtmachtbasis in Gilze en Rijen en terug.

Het was rond tien uur 's ochtends erg druk op station Tilburg Reeshof, er stonden lange rijen voor de pendelbussen naar de vliegbasis. Het treinverkeer tussen Tilburg en Breda had vrijdagochtend even last van een wisselstoring. Die was volgens de NS om kwart over zeven weer verholpen.


Bewolkt met regen
In Gilze en Rijen bleef het vrijdag de hele dag bewolkt. Aan het begin van de middag viel er wat motregen, maar de zon liet zich later vrijdagmiddag ook zien. Bij een matige noordwestenwind wordt het tot zeventien graden.

Ook zaterdag is het waarschijnlijk de hele dag bewolkt. De laatste weersvoorspellingen voor Gilze en Rijen kun je lezen op de site van MeteoGroup.


Vliegshows
Om tien voor half tien begon de eerste vliegshow. Het programma van de vliegshow lees je hier. De show duurde tot vijf uur vrijdagmiddag. Via een livestream van Defensie was de vliegshow online te bekijken.

Bekijk hier foto's van de Luchtmachtdagen 2014

Tijdens de Luchtmachtdagen maken honderdduizenden mensen kennis met de Koninklijke Luchtmacht, haar personeel en materieel. De open dagen worden traditioneel goed bezocht. Vorig jaar namen zo'n 220.000 mensen een kijkje op het evenement, dat toen op Vliegbasis Volkel werd gehouden.


Omroep Brabant houdt je op de hoogte
Omroep Brabant doet via de site, televisie en radio live verslag van de Luchtmachtdagen in Gilze en Rijen. Met op televisie live beelden van vliegdemonstraties van teams uit binnen- en buitenland, met hun vliegtuigen en helikopters.

De radio- en tv-uitzendingen beginnen zaterdag 21 juni om negen uur 's ochtends en duren tot vier uur 's middags. 's Avonds zijn de hoogtepunten op televisie te zien vanaf kwart voor zeven, daarna worden de hoogtepunten ieder uur herhaald.
[Tweet:https://twitter.com/KoenWijn/status/479875020643368960/photo/1]

Weer en verkeer op apps
Via onze website en de apps voor smartphone en tablet houden we je continu op de hoogte van het weer en verkeer op en rondom de vliegbasis. Defensie heeft ook een app met specifieke informatie over de Luchtmachtdagen voor Android en iOS.

Alles over de Luchtmachtdagen lees je op omroepbrabant.nl/luchtmachtdagen
Deel dit artikel: