Twee Brabanders in basis #Twelftal grappen er op los in 140 tekens: 'Wat is adios in het Spaans?'

EINDHOVEN - Het #Twelftal twittert zich een slag in de rondte over de wedstrijden van het Nederlands elftal. Soms een plaatje, vaak een observatie, altijd grappig. In dit elftal creatievelingen zitten natuurlijk Brabanders. Dat kan ook niet anders. "Brabantse humor is een stuk droger, dat werkt goed", vertelt Martijn Konings.
Gephotoshopte plaatjes of gortdroge opmerkingen over de wedstrijden van Oranje. Ze worden de wereld in geslingerd door het #Twelftal. Elf creatievelingen die samen Twitter volproppen met grappige Oranje-tweets. Reclamebureau Boomerang zocht voor Heineken een team bij elkaar en zette twee Brabo's in de basis.

Tonprater Rob Scheepers uit Sterksel bedient zich vaak van de woordgrap, soms flauw, soms heel flauw en dus hilarisch (Om helemaal naar Brazilië af te reizen hebben de meeste Australische fans diep in de buidel moeten tasten). Martijn Konings uit Den Bosch wil er nog wel eens een plaatje doorheen gooien. Maar ook hij bedient zich graag van humor in 140 tekens.

400 retweets
"Gaat erg goed", vertelt Konings. "Ik heb maandag een tweet gestuurd met een omgekeerde foto van Australische fans met als onderschrift Meanwhile in Australia, die is 400 keer geretweet. Dat is leuk. Mijn persoonlijke favoriet is 'Wat is adios in het Spaans?'. Maar die kon ik ook meerdere keren op een avond twitteren."Het is niet dat hij nu speciaal de sociale media inklimt omdat een marketingbureau het hem heeft gevraagd. "Ik twitter toch wel over tv, ongeacht of het voetbal is of niet. Songfestival, Ik Vertrek, zijn altijd dankbare onderwerpen om over te twitteren. Ik ben wel een buitenbeentje als het om voetbal gaat. Maar er gebeurt genoeg om over te twitteren. Voor mij een goede training om creatief scherp te blijven."

'Nul censuur'
En er zit geen rem op. Ook al zit er een bierbrouwerij als opdrachtgever achter. "Dat is de kracht van het Twelftal. We zijn door Heineken bij elkaar gezet, maar er is nul censuur. We kunnen twitteren wat we willen. Dus we maken op dezelfde manier grappen als altijd. We zitten met zijn elven bij elkaar en daar zitten we met de wedstrijd op en laptops op schoot allemaal te twitteren. Dat steekt elkaar ook aan."

Konings kent Scheepers goed en elk Twelftal kan twee Brabanders die als twee snel opkomende backs opereren, goed gebruiken. "Dat ik uit Brabant kom, helpt zeker bij het verzinnen van grappige tweets. Die Brabantse nuchterheid helpt wel tegen dat Amsterdamse geweld. Brabantse humor is gortdroog, dat werkt goed."

Een selectie uit het werk van beide heren: