Burgemeester Noordanus over relletje GayVillage: 'Overdreven dat stad is beschadigd'

TILBURG - De gemeenteraad van Tilburg sprak maandagochtend met burgemeester Peter Noordanus over zijn medewerking aan de grap over een speciale woonwijk voor homo´s in zijn stad. De hoax zorgde vorige week voor veel ophef en geschokte reacties. Hans Smolders van Lijst Smolders Tilburg vindt dat 'de geloofwaardigheid van de burgemeester in het geding is gekomen'.
Noordanus figureerde vorige week woensdag op de website van een makelaar en projectontwikkelaar. Daarop werd de zogenoemde GayVillage aangeprezen: een afgeschermde wijk bij Tilburg exclusief voor homoseksuelen, biseksuelen en transgenders.

Grap van Roze Maandag
De burgemeester gaf op de site een algemeen antwoord over homo-emancipatie. Later bleek dat de woonwijk een grap was van de stichting Roze Maandag. Die wilde hiermee aandacht voor homo-acceptatie vragen.

De burgemeester vindt het vervelend en betreurt het dat de grap zo is verlopen. "Het ging om een inhoudelijke boodschap. Het is overdreven om te zeggen dat de stad is beschadigd", laat Noordanus de raad weten.

Meerderheid college op de hoogte
De meerderheid van het college was uit het informele circuit op de hoogte van de grap, maar alleen de burgemeester was betrokken.

De burgemeester zette de inwoners en de media op het verkeerde been. Dat schoot onder meer Omroep Brabant, NOS, NRC Handelsblad en ANP in het verkeerde keelgat. Ze stuurden Noordanus een boze brief.


Noordanus in gesprek met media
Noordanus nodigt de pers nu uit voor een gesprek. "En daar is het dan wel mee klaar", zegt de burgemeester tijdens de raadsvergadering.