PVV stelt vragen over 'discriminatie' Turks en Marokkaans verpleeghuis Sefkat Boxtel

BOXTEL - De Statenfractie van de PVV heeft woensdag vragen gesteld over 'discriminerende personeelswerving' bij Verpleeghuis Sefkat in Boxtel. Dat verpleeghuis is voornamelijk bedoeld voor ouderen uit de Turkse en Marokkaanse gemeenschap. Het verpleeghuis ontkent dat er sprake is van discriminatie.
Op de site van het verpleeghuis staat dat de overkoepelende organisatie, zorggroep Elde, zoekt naar mensen uit de Turkse en Marokkaanse gemeenschap die graag als verzorgende willen werken'. Volgens de PVV is hiermee sprake van discriminerende personeelswerving, omdat de zorggroep autochtone Nederlanders zou uitsluiten.

Daarnaast stelt de PVV vragen over de subsidie die het kenniscentrum van Sefkat zou ontvangen van de provincie. De Statenfractie wil dat de provincie de subsidie om de vermeende discriminatie terugtrekt.

Plek voor ruim twintig ouderen
Sefkat, het eerste verpleegtehuis voor Turkse en Marokkaanse ouderen, werd twee jaar geleden in Boxtel geopend. Het bood toen plek voor achttien ouderen, maar inmiddels zijn er 22 plaatsen.

Tijdens de opening uitte de PVV eveneens kritiek op Sefkat, omdat het verpleegtehuis niet goed zou zijn voor de integratie van Turkse en Marokkaanse ouderen.

Tekst verwijderd
Het verpleeghuis heeft de tekst inmiddels verwijderd van de website. Volgens Jacqueline Joppe, voorzitter van de raad van bestuur van Zorggroep Elde, waar het verpleeghuis onder valt, was de tekst nog uit 2009. "Toen waren we heel specifiek op zoek naar verzorgend personeel dat de taal sprak. Dementerende ouderen vallen namelijk vaak in hun moedertaal terug. Maar nu hebben we dat qua personeel niet meer nodig." Joppe vindt het wel onhandig dat de tekst is blijven staan.

Inmiddels heeft de helft van het personeel van het verpleeghuis een Nederlandse achtergrond. "We willen nooit discrimineren. Nu is er een vacature voor een kok. Het enige wat we van de kandidaat vragen is dat hij of zij de Turkse en Marokkaanse keuken beheerst," zegt Joppe. "Je moet wel affiniteit hebben met de doelgroep."