Wie is dit jongetje? Eindhovens 'jochie' op foto uit Tweede Wereldoorlog gezocht

EINDHOVEN - In zijn korte broek staat hij naast een Amerikaanse soldaat die een Duitse legertruck markeert. Hij kreeg nog snoep en kauwgom van de soldaat. Maar wie is hij?
18 september 1944; de geallieerde troepen bevrijden Eindhoven. Een dag later dan gepland. De Duitsers hebben bruggen opgeblazen waardoor de Amerikaanse soldaten van de Airborne-divisie worden vertraagd in hun opmars.

'Hij volgde me overal'
Amerikaanse parachutist Armando Marquez is een van hen. In Eindhoven wordt hij vergezeld door het blonde Eindhovense jongetje. "Hij was dag en nacht bij me. Dat jochie volgde mij overal", vertelt Marquez terwijl hij met weemoed naar de foto kijkt.

"Ik noemde hem hijo, mijn zoon, mijn vriend. Dan kwam hij steeds aanlopen", vervolgt Marquez thuis in El Paso in de Amerikaanse staat Texas. "Verstaan kon ik hem niet, maar het was een nette jongen. Ik raakte gehecht aan hem. Ik mis hem."

Geen idee wie het jongetje is
Wie het jongetje is, weet Marquez niet. Vanaf het moment dat zijn regiment Eindhoven verliet, heeft hij het 'jochie dat hem overal volgde' niet meer gezien. Hij vertrouwde het Eindhovense jongetje. "Hij mocht mijn geweer dragen. Het was geladen."

"Ik gaf hem snoep en kauwgom. Alles wat ik had." Met een snik in zijn stem laat de Amerikaanse veteraan een vingertop over de zwart-wit foto gaan. De opmars van Market Garden ging daarna verder. De geallieerden trokken noordwaarts. Op weg naar de totale bevrijding van Nederland.