Primeur voor Biesbosch: voor het eerst twee zeearendparen in één natuurgebied

29 juni 2014 om 12:12
nl
In natuurgebied de Biesbosch broedt nóg een paar zeearenden. Het is voor het eerst in Nederland dat er twee zeearendparen broeden in één natuurgebied. Dat zei boswachter Jacques van der Neut van Staatsbosbeheer zondagochtend in het radioprogramma Vroege Vogels.
Geschreven door

Het is sowieso een bijzonderheid dat de zeearend weer in Nederland is. De roofvogel werd hier eeuwenlang niet waargenomen. Pas in 2006 zagen vogelspotters het dier weer, waarna de vogel twee jaar geleden ook in de Biesbosch neerstreek.
Het lijkt erg goed te gaan met de zeldzame vogel in de Biesbosch. Dit jaar broedde er voor het eerst ook een koppel aan de Zuid-Hollandse kant van het natuurgebied. "Op dit moment zitten er liefst negen verschillende zeearenden binnen de grenzen van Nationaal Park de Biesbosch", legt boswachter Thomas van Es uit. "Het gaat om twee volwassen paartjes, vier eerstejaarsvogels en één tweedejaars vrouwtje."
Ook visarendenDe zeearend is de grootste roofvogel van Europa. De vleugels van een vrouwtje kunnen een spanwijdte hebben van ongeveer twee meter veertig. Een mannetje is iets kleiner en heeft een spanwijdte van maximaal twee meter en tien centimeter.
Behalve de zeearenden zijn er dit jaar ook twee visarenden in de Biesbosch te vinden. Die zijn een stuk kleiner dat de zeearenden. Het gebeurde voor het laatst twee jaar geleden dat er visarenden werden gespot. Staatsbosbeheer weet niet of het hier om een paartje gaat, maar 'het geeft zeker hoop voor de toekomst', aldus de natuurorganisatie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.