Geld Brabant Culturele Hoofdstad toch naar cultuur

DEN BOSCH - De provincie gaat het geld dat klaar lag voor Brabant Culturele Hoofdstad toch besteden aan cultuur. Vrijdag heeft de politiek ingestemd met de oprichting van een stichting die tot 2018 zo'n 25 miljoen euro gaat verdelen over culturele initiatieven.
Het fonds moet zich richten op culturele projecten met een nationale of zelfs internationale uitstraling. De ambitie is om Brabant toonaangevend te laten zijn op het gebied van cultuur, en om niet-Brabanders tot een bezoek aan de provincie te verleiden.

Brabant greep vorig jaar naast de titel Culturele Hoofdstad. Die ging naar Leeuwarden. De provincie had vijftig miljoen euro uit de verkoop van Essent gereserveerd voor Culturele Hoofdstad. Van dat geld is nu nog veertig miljoen over, waarvan nu 25 miljoen naar het fonds gaat. In 2017 wordt bekeken of dat ook met de resterende vijftien miljoen gebeurt.

Kritiek op kosten
De meeste politieke partijen zijn positief over het instellen van het fonds. Kritiek was er op de kosten die de stichting kan maken voor het verdelen van het geld. Dat zou jaarlijks vier procent van het totaalbedrag zijn.  Een voorstel van VVD en PvdA om dat te beperken tot drie procent werd aangenomen.

De PVV stemde tegen het cultuurfonds. De partij vindt dat de provincie opnieuw dezelfde fouten maakt als met Culturele Hoofdstad, dat volgens die partij geen draagvlak had bij de bevolking. Volgens de PVV geldt dat ook voor het nieuwe fonds.