Het gebeurt maar eens in de veertig jaar, een bloeiende agave en je moet wel snel zijn

BIEZENMORTEL - Chris Heijmans uit Biezenmortel heeft een hele bijzondere plant in zijn tuin staan. Het is een agave. Die planten groeien vooral in Mexico en zijn op hun mooist als ze in bloei staan. Maar het duurt even voordat het zo ver is. Nou ja, even, veertig jaar om precies te zijn.
De planten zijn herkenbaar aan hun dikke bladeren met doorns en een scherpe punt.

Veertig jaar oud
Met een agave ben je jarenlang zoet. De planten groeien heel langzaam. De agave in Biezenmortel is al veertig jaar oud. Dat de plant in een Brabantse tuin staat, is al uniek. Maar daar komt nu ook nog eens bij dat de plant is gaan bloeien.

Het duurt namelijk jarenlang voordat een agave gaat bloeien. Maar het is het wachten waard. Als de agave gaat bloeien, komt er uit de bladeren een grote stengel omhoog. Die steel is inmiddels vier meter hoog. Daaruit komen nu na veertig jaar kleine gele bloemetjes.

Eenmalig
Na decennia lang wachten en het goed verzorgen van de plant kun je dan eindelijk genieten van de mooie bloemen. Dit genot is helaas wel van korte duur. Zodra de agave uitgebloeid is, gaat hij dood.

Als je de agave in Biezenmortel zelf wil zien bloeien, moet je dus snel zijn. Of zelf een plant in de tuin zetten. Maar de kans is groot dat je dan nog wel jaren moet wachten op dit ‘kleine wonder’.