Video

Varkens in bos Heeze zorgen voor verjonging natuur én lekkerdere hamlapjes

7 juli 2014 om 21:32
nl
Vijf varkens zorgen ervoor zorgen dat het bos verjongt én het vlees wordt er ook nog lekkerder door. Voor varkensboer Arie Verest is het de normaalste zaak van de wereld. Hij laat vijf van zijn dieren woelen en graven in het bos bij Heeze.
Geschreven door

"Deze varkens hebben echt een relaxt leven", vertelt Arie Verest. "Ze hebben een halve hectare aan grond waar ze kunnen grazen, woelen en ook met het zand kunnen spelen. Dit is pas echt een beter leven keurmerk.
De proef met de varkens in het bos is een succes. De varkens krijgen veel beweging waardoor ze een betere spieropbouw hebben en ook een betere doorbloeding. Verder worden de varkens uit het bos drie keer zo oud als andere vleesvarkens.
Machines zijn stukken duurderOok boswachter Mari de Bijl is blij met de vijf varkens. "Machines gebruiken in een bos is een dure ingreep, en boomwortels kunnen snel beschadigd worden", zo vertelt de boswachter. "Zodra de vijf varkens het gebied omgewoeld hebben, komen er weer vijf nieuwe varkens op een andere plek. Daardoor voorkom je dat de beesten echt alles op eten, en kunnen planten juist mooi ontkiemen. "
De eerste proef met vijf varkens is geslaagd. Afgelopen week werden er weer vijf nieuwe varkens in het bos geplaatst in Heeze.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.