Weldoeners geven gul aan Brabantse organisaties: wie vielen er zoal in de prijzen?

EINDHOVEN - Goede doelen in Brabant profiteren steeds vaker van erfenissen, maar ook voor hun dood schenken weldoeners soms al forse bedragen.
Zo ontving bijvoorbeeld De Zonnebloem in Breda vorig jaar een erfenis van maar liefst twaalf miljoen euro van een weldoener. De man was geraakt door de vakanties die De Zonnebloem organiseert voor mensen met een lichamelijke beperking. Uit het onderzoek van de Volkskrant blijkt dat De Zonnebloem vorig jaar in totaal bijna vijftien miljoen euro heeft ontvangen uit erfenissen.

Van de kerk tot de universiteit
De Zonnebloem is niet de enige Brabantse organisatie die de afgelopen jaren een flinke donatie van een al dan niet overleden weldoener tegemoet mocht zien. Zo vielen bijvoorbeeld ook de kerk, de Voedselbank, ziekenhuizen en bijvoorbeeld de Universiteit van Tilburg de afgelopen jaren letterlijk in de prijzen.

Dat dergelijke donaties niet altijd bij iedereen in goede aarde vallen, blijkt uit het verhaal rond de erfenis van Antoon Jansen uit Bergeijk. Hij veranderde een paar jaar voor zijn dood in 2013 zijn testament en liet heel zijn vermogen met een totaalwaarde van 1,3 miljoen euro na aan de kerk. Een donatie waar door de familie van de man vraagtekens bij werden gezet.

Sinterklaas én kerstman
Een heel ander verhaal is de schenking die voormalig topcrimineel John Jansen uit Breda vorig jaar deed aan de Voedselbank. Jansen won 2,5 miljoen euro in de Staatsloterij en schonk een deel van dit bedrag aan de Voedselbank in Breda om er sinterklaascadeautjes voor te kopen.  

Eind vorig jaar speelde Jansen ook nog eens voor kerstman door geld te geven aan een groep mensen uit de Bredase wijk Tuinzigt. Dit om kerstpakketten te kunnen kopen voor ouderen met een smalle beurs .

Tevreden patiënten
Twee tevreden patiënten lieten vorig jaar hun waardering voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch blijken door allebei een halve ton aan het ziekenhuis te geven. De ene gulle gever bracht de ander in dit geval op het idee. Beide bedragen werden geschonken aan de vakgroep Urologie van het ziekenhuis.

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven viel in 2010 al eens met de neus in de boter. Dankzij een gift van een miljoen euro van een anonieme weldoener kon het ziekenhuis een splinternieuwe CT-scanner aanschaffen voor de spoedpost van het ziekenhuis.

Half miljoen voor UvT
Een laatste opvallend voorbeeld van vrijgevigheid is het verhaal van een particulier die de Universiteit van Tilburg in 2011 een half miljoen euro gaf. Een bedrag dat ten goede kwam aan het Universiteitsfonds.