Ruim 300.000 euro aan bijstandsfraude aangetoond in Heusden, Loon op Zand en Waalwijk

WAALWIJK - Het bedrijf Baanbrekers in Waalwijk heeft bijstandsfraude van inwoners van Heusden, Loon op Zand en Waalwijk in kaart gebracht. Baanbrekers nam het verzwegen buitenlands vermogen van de bijstandstrekkers onder de loep en heeft over de periode begin 2013 tot begin 2014 voor ruim 300.000 euro aan fraude aangetoond.
“Wij hebben ons klantenbestand doorgelicht op eventuele kansen op vermogen in het buitenland. We hebben 33 onderzoeksopdrachten uitgezet in Turkije, Marokko, het voormalige Joegoslavië en België”, aldus Eric van Agt van Baanbrekers.

In 25 gevallen werd vermogen in het buitenland gevonden. “Dat bedraagt voorlopig al meer dan 850.000 euro. Het betreft 34 woningen en 131 percelen grond. We zijn met deze gevallen aan de slag gegaan en hebben tot op heden veertien onderzoeken kunnen afronden. Daarbij werd voor meer dan 300.000 euro aan fraude aangetoond”, zo meldt Van Agt.

Bijstandsuitkeringen gestopt
Inmiddels zijn negen bijstandsuitkeringen stopgezet. ”Hiermee bespaart Baanbrekers meer dan 100.000 euro per jaar aan uitgaven voor uitkeringen. Het spreekt voor zich dat wij alle middelen inzetten om de fraudebedragen te innen. Van twee fraudezaken wordt, gezien het hoge fraudebedrag, bovendien aangifte gedaan bij justitie.”

Wie fraude pleegt, moet altijd de te veel ontvangen uitkering terugbetalen. Ook krijgen deze personen altijd een boete die even hoog is als het bedrag dat te veel aan uitkering is verstrekt.