Mark van der Heijden uit Best gaat als ‘Backpacker Stagiair’ de hele wereld over

EINDHOVEN - Gewapend met een kartonnen bordje reist hij als ‘The Backpacker Intern’ de hele wereld over om gratis ‘stage te lopen’ bij bedrijven. Het enige wat Mark van der Heijden (28) uit Best ervoor terug wil, is eten en een plek om te slapen. En dat verloopt al meer dan een half jaar erg succesvol.
In januari startte Van der Heijden, geboren in Eindhoven en opgegroeid in Best, met zijn missie. Oorspronkelijk zou hij voor een half jaar naar het buitenland gaan, maar door zijn succes als ‘The Backpacker Intern’ heeft hij zijn missie verlengd. “Toen ik na vijf maanden weer op Schiphol stond en mensen Nederlands hoorde praten, wist ik meteen dat ik daar nog niet aan toe was”, vertelt de avonturier.

Baan opgezegd
Van der Heijden werkte zes jaar als reclameschrijver in de reclamewereld, tot hij toe was aan een nieuwe uitdaging. Hij gaf zijn baan op, boekte een vlucht rond de wereld tot hij erachter kwam dat hij daar te weinig geld voor had. “Dus moest ik creatief zijn. Geld is niet mijn drijfveer, dus toen realiseerde ik me dat ik op reis alleen eten en een slaapplek nodig heb. Als tegenprestatie verricht ik creatief werk voor bedrijven.”

En zo ontstond het plan om het vertrouwde Brabant te verlaten. Zijn avontuur bracht hem tot nu toe langs Thailand, Maleisië, Cambodja, Vietnam, Amerika, Indonesië, Taiwan, IJsland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Nederland. “In dik een half jaar heb ik ongeveer 25 keer gevlogen. Vliegen is voor mij net als fietsen.”

Kameleon
Zijn reisschema zou menig ander uitputten, maar Van der Heijden krijgt er juist energie van. “Iedere keer een andere omgeving, andere mensen en een andere cultuur. Je moet een soort kameleon zijn en jezelf aanpassen in elke omgeving.”

Van der Heijden werkte onder meer voor Amnesty International en Red Bull. En hij liep stage bij de beroemde muziekproducer Nile Rodgers, waar hij in één kamer zat met dj Avicii en Chris Martin van Coldplay.

Geen vaste regels
In het meest ideale scenario werkt Van der Heijden een volle werkweek bij een bedrijf. “Dan maak je helemaal mee hoe het er in een bedrijf aan toe gaat.” Om vervolgens weer uit te waaien naar een andere opdrachtgever. “Aangezien het mijn project is, bepaal ik zelf hoe lang ik bij een bedrijf blijf. Mijn kortste ‘stage’ duurde twee dagen, mijn langste zeven. Daar zijn geen vaste regels voor.”