Sardines gevuld met bulgur

EINDHOVEN - Culinair entertainer Peter Kesseler uit Roosendaal zorgt ervoor dat je in het weekend sowieso een lekker gerecht kunt bereiden. Dit keer heeft hij gekozen voor een recept met sardientjes.
Voor dit recept gebruik je geen sardientjes uit blik. Koop op de markt of bij de visboer verse sardientjes. Zorg dat ze goed geschubd zijn en haal de graat eruit. Eigenlijk zijn ze dan al lekker om in de oven te bereiden of op de barbecue te leggen. Bij dit recept ga je ze ook nog vullen.


Benodigdheden
- 100 gram Bulgur
- 40 gr rozijnen
- 20 gr pijnboom pitten
- 20 gr pistachenoten
- Sap van twee citroenen
- platte peterselie
- muntblaadjes
- scheutje olijfolie
- theelepeltje suiker
- 2 eetlepels granaatappelpitjes
- 10 verse schoongemaakte sardines
- peper en zout uit de molen
- paprikapoeder


Begin met het bereiden van de bulgur. Bulgur is iets grover dan couscous. Volg voor de bereiding de aanwijzingen op de verpaking. Zet ondertussen de oven aan op 180 graden. Week de rozijnen in warm water, de pijnboompitten en pistachenoten verwarm je even in een koekenpan. Hierna hak je ze fijn.


Meng de bulgur met andere ingrediënten
Meng de noten, de rozijnen en ook de andere ingrediënten (dus citroensap, platte peterselie, muntblaadjes, suiker en granaatappelpitjes) door de bulgur en breng het geheel op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Doe er ook nog wat olijfolie bij, zodat het een plakkerige massa is.


De sardines vul je met een eetlepel van de massa. Steek er een prikker door zodat die massa ook in de sardines blijft zitten. Dan neem je daarna een bakplaat met vetvrij papier. Daar leg je de gevulde sardines op. Na een minuut of zes zijn ze klaar. Serveer de vis met een halve citroen. Het is lekker als een voorafje met een heerlijk glas rosé.
Meer over dit onderwerp:
peter kesseler culinair koken