013 redenen om de Tilburgse Kermis te bezoeken: nog zes dagen

TILBURG - Neem de Sky Lounge Wheel, de Roze Maandag, Roy Donders en de Commander en je hebt al voldoende redenen om de Tilburgse Kermis te gaan bezoeken. Sinds vrijdag staat 4,5 kilometer Tilburgse binnenstad vol met attracties. Maar wat zijn zoal de krenten in de pap? Wat moet je bezoeken? Omroep Brabant helpt je een handje.
De Tilburgse Kermis wordt vrijdagavond om kwart voor zeven geopend door kermiswethouder Erik de Ridder. Vanaf dan kan je tot en met zondagavond 27 juli je kermishart ophalen met bijna 250 kermisattracties.    

1. Sky Lounge Wheel
Met stip op één: de Sky Lounge Wheel. Zestig meter hoog, 27 meter breed en 400.000 kilo zwaar. Het is het grootste reuzenrad ooit dat op een kermis in ons land heeft gestaan. De topattractie komt op het NS-plein. Het reuzenrad werd in 2000 gebouwd voor de wereldtentoonstelling in het Duitse Hannover.


2. De Commander
De Break Dance-achtige attractie Commander stond vorig jaar al op het verlanglijstje van de Tilburgse kermismeester. Die ging toen echter naar Uden. Die gemeente durfde het aan om het 'levensgevaarlijke' spektakel in huis te halen, ondanks een ongeluk in 2012 in Duitsland. Twee mensen raakten gewond toen een gondel losschoot. In Uden was er alleen maar dikke pret. Op het NS-plein in Tilburg zal het niet anders zijn.


3. Testrecke
Op drie: de Teststrecke, een achtbaan van jewelste. Voor mensen met een sterke maag, die geen hoogtevrees hebben en tegen een stootje kunnen en voor wie niets te dol is. Een 'ritje' in de Testrecke is een 'erlebnis' om nooit te vergeten.


4. De Event Tower
De Event Tower mag niet ontbreken in dit overzicht. Een gevaarte van 35 meter hoog, bestaande uit diverse verdiepingen met sensaties, variërend van 3D licht- en spiegeleffecten en een cocktailbar tot een kijktoren. Wegens succes geprolongeerd, want deze kermistoren is niet nieuw voor Tilburg.


5. Gehandicaptenmiddag
Ook aan de mindervalide kermisbezoekers is gedacht tijdens deze kermis met een scala aan attracties. Voor hen is er op 22 juli de gehandicaptenmiddag, voor de 44e keer alweer. Het begint en eindigt met een consumptie. Tussendoor kan de doelgroep op eigen gelegenheid en in eigen tempo en volgorde de deelnemende kermisattracties bezoeken. De feestelijke afsluiting met een optreden van diverse artiesten is in de Amstelbierhal op het Koningsplein.  


6. De Fast Lane
Op zes: de Fast Lane op de Paleisring. Een soort van sluiproute voor mensen die wel de kermis willen bezoeken, maar die niet zitten te wachten op drukte. De gemeente heeft dit creatieve experiment uitgedacht met designbureau VanBerlo uit Eindhoven. Een alternatief om zelf je optimale kermisroute te bepalen, is de kaart op maat.

7. Roze Maandag
Helaas alweer voorbij. Op 21 juli was iedereen gay for a day. Een bonte stoet trok rond het middaguur met honderden roze ballonnen vanaf het station richting de Tilburgse binnenstad, waar Anita Meijer Roze Maandag officieel opende. Het overbekende homo-evenement trok 265.000 bezoekers. Check de fotoserie om alle roze pracht en praal terug te zien.

 

8. Roy Donders
De Tilburgse Kermis heeft er dit jaar een nieuwe attractie bij: het ‘Donders Paleis’. Inderdaad, genoemd naar Roy Donders. In het paleis aan de Heuvelring kan worden gegeten en gedronken en uiteraard zijn er optredens. Aanstaande vrijdag zal de 'Stylist van het Zuiden' zelf optreden in het Tilburgse paleisje.


9. Katapult
Op de Heuvelring is dit jaar, zoals vanouds, de Katapult neergezet. Heb je altijd al omhoog willen worden geschoten terwijl je zit, dan mag je in de Katapult niet ontbreken. Zorg wel dat je niet al te veel hebt gegeten voordat je plaatsneemt in de 'schietstoel'.


10. Single Friday
Op de Tilburgse Kermis is het vrijdag 25 juli Single Friday: dé dag speciaal voor vrijgezellen. Wie op zoek is naar een nieuwe liefde kan het beste in een witte outfit naar de kermis komen, want dan ben je herkenbaar als single. Op allerlei plaatsen in de stad zijn activiteiten voor vrijgezellen georganiseerd. Ook vorig jaar stond dit garant voor succes.


11. Der Burner
Een van de nieuwkomers op de Tilburgse kermis van dit jaar is Der Burger. Op de hoek van het Stadhuisplein zal dit een kleurige blikvanger worden. Met zijn vieren word je in een gondel vanaf 26 meter hoogte in de rondte geslingerd. Alles draait en slingert, of je het wil of niet.


12. Blauwe Zondag
Wegens succes geprolongeerd: de Blauwe Zondag. De kermismeeting voor mensen met autisme op de Tilburgse kermis. Dit jaar stond de derde editie op het programma en maakten zo'n honderd mensen met autisme hun opwachting.  


(0)13. Thuis meekijken en luisteren
Ook voor de thuisblijvers is er meer dan genoeg te beleven. Zo doet KermisFM voortdurend verslag van de Tilburgse Kermis. KermisFM is live te volgen via radio, televisie en internet. Ook Omroep Brabant zal verslag doen van de Tilburgse Kermis.


Alles over de Tilburgse Kermis kan je teruglezen in ons dossier: omroepbrabant.nl/tilburgsekermis.