Toedracht vliegramp Oekraïne nog onduidelijk, VS gaat uit van neerschieten

DONETSK - De Amerikaanse regering denkt dat het toestel van Malaysia Airlines dat boven Oost-Oekraïne is neergeschoten, werd neergehaald door een luchtdoelraket. Onduidelijk is waar deze raket was gelanceerd. Rusland beschuldigt Oekraïne, maar dat land ontkent er iets mee te maken te hebben. Aan boord waren zeker tientallen Brabanders.
De Amerikaanse vice-president Joe Biden zei donderdagavond dat de crash 'geen ongeval' is. Volgens hem is het toestel 'uit de lucht geschoten'. In een door Oekraïne afgetapt telefoongesprek zouden Russische separatisten toegeven dat ze het passagiersvliegtuig per ongeluk hebben neergeschoten. Malaysia Airlines benadrukt dat het luchtruim boven Oost-Oekraïne geen oorlogsgebied was en veilig werd geacht.

De Russische president Vladimir Poetin gaf de schuld donderdag aan de regering in de Oekraïnse hoofdstad Kiev. Als die niet een nieuw offensief had gelanceerd in het oosten van het land, was de ramp niet gebeurd, aldus het Russische staatshoofd.

'Alle feiten boven tafel'
Het bureau van de Oekraïense president Petro Porosjenko heeft in een verklaring onderstreept dat de Oekraïense strijdkrachten niet betrokken waren bij het neerhalen van het vliegtuig. Premier Arseni Jatsenjoek heeft een onderzoek aangekondigd naar de vliegramp.

Premier Mark Rutte pleitte donderdagavond voor een 'volstrekt objectief' onderzoek. De nabestaanden hebben er volgens hem recht op dat 'alle feiten op tafel komen'.

154 Nederlanders aan boord
Inmiddels is bevestigd dat er zeker 154 Nederlanders aan boord waren, maar nog niet van alle passagiers is de nationaliteit bekend. Van de 283 passagiers en vijftien bemanningsleden heeft niemand de vliegramp overleefd.

Aan boord waren verder 27 Australiërs, 43 Maleisiërs, 12 mensen uit Indonesië, 9 uit Groot-Brittannië, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 uit de Filipijnen en 1 Canadees. Van 41 mensen was donderdagavond nog niet duidelijk waar ze vandaan komen.

Paspoorten
Op de Russische televisie zijn donderdag beelden getoond van paspoorten die van mensen zouden zijn die aan boord zaten van het gecrashte vliegtuig in Oekraïne. Daarbij zaten ook paspoorten van Brabanders.

Negentien klanten van D-Reizen Vakantiewinkels zaten mogelijk aan boord van het neergestorte toestel. Dat aantal kan nog oplopen. Dat heeft bestuursvoorzitter Will van den Hoogen laten weten aan het ANP. Hij kon niet aangeven of ze allemaal daadwerkelijk zijn ingestapt.

Onderweg naar Kuala Lumpur
De Boeing 777 was op weg van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Het toestel verloor hoogte en werd vervolgens brandend op de grond teruggevonden 50 mijl voor de grens met Rusland, aldus het Russische persbureau.

In een groot gebied in het oosten van Oekraïne zijn lichamen en delen van lichamen gevonden. Dat meldde het ministerie van Rampenbestrijding in Oekraïne. Lichaamsdelen liggen tot op vijftien kilometer van de rampplek.

De neergestorte Boeing 777 droeg niet alleen de vluchtcode MH17 van Malaysia Airlines, maar ook de code KL4103 van KLM. De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft een onderzoek aangekondigd naar de vliegtuigramp met een Maleisisch vliegtuig in Oost-Oekraïne.


Lees al het nieuws over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.