Video

Brabant rouwt: 50 Brabanders in neergestort vliegtuig Oekraïne MH17

16 januari 2018 om 20:50
nl
Er zaten 50 Brabanders in het vliegtuig van Malaysia Airlines dat donderdagavond bij de grens tussen Oekraïne en Rusland is neergestort. In totaal waren 193 Nederlanders aan boord van de vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur.
Profielfoto van Rippe Ronnie Vermonden en Hessel
Geschreven door
Rippe Ronnie Vermonden en Hessel

Malaysia Airlines heeft zaterdag de passagierslijst gepubliceerd.

 

Gezinnen en politicus aan boord MH17

Meerdere gezinnen uit Brabant waren aan boord van de noodlottige vlucht MH17. Ook een Bredaas lid van de Eerste Kamer was een van de 50 Brabanders die om het leven kwamen op de vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur.

 

  • Lieke Gianotten, Bergen op Zoom: zat met haar vriend Erik Vleesenbeek, ook uit Bergen op Zoom, in het vliegtuig. Lieke komt oorspronkelijk uit Ridderkerk, maar woonde al een tijd samen met Erik in Bergen op Zoom.
  • Astrid Hornikx, Goirle: Haar moeder liet via Facebook weten dat haar dochter om het leven was gekomen op vlucht MH17 naar Kuala Lumpur. Daarbij overleed ook haar vriend Bart Lambregts.  
  • Familie Van Keulen (vader Rob, moeder Caroline, Allard (16), Jeroen (15), Teteringen: Vader Rob en zijn twee zonen waren zeer actief bij de hockeyclub in Teteringen. Rob van Keulen was er trainer, zijn zoons spelers in de jeugd. Bij het huis van de familie zijn door omwonenden bloemen gelegd.
  • Familie Kotte (vader Oscar, moeder Miranda en zoontje Remco (6), Eindhoven
  • Henk Kroon en Ina Kroon, Woudrichem: Eigenaren van optiek Kroon in Wijk en Aalburg, die al jaren in de Berenhoeksestraat zit. De mede-eigenaar van de zaak laat weten dat de winkel open is en dat mensen daar welkom zijn om hun verdriet te delen.  
  • Bart Lambregts, Roosendaal: Lambregts was leerkracht aan basisschool De Klimroos in de Roosendaalse wijk Kortendijk. Ook zijn vriendin Astrid Hornikx uit Goirle verongelukte. Bart Lambregts was ook zeer actief in het carnavalsleven in Roosendaal.
  • Saskia de Leeuw, Eindhoven: Adjunct-directeur Saskia de Leeuw van basisschool Het Palet in Eindhoven zat in het rampvliegtuig. Zij zou in augustus beginnen met haar nieuwe functie als directeur van de basisschool in Eindhoven. Er is een condoléanceregister voor haar geopend.
  • Jennifer van der Leij, (Helmond): Jennifer reisde samen met haar zoontje Rowen Bats die zelf in Zutphen bij zijn vader woonde. Naast Jennifer en Rowen zat Wouter Vorsselman uit Den Bosch.
  • Joop de Roo, (Helmond): Op de dag van de ramp zwaait Paul de Roo zijn vader Joop uit op Schiphol. Het zal de laatste keer zijn dat ze elkaar zien. Joop woonde al jaren op het Indonesische eiland Bali. Een paar keer per jaar reisde hij af naar Helmond.
  • Stefan van Nielen, Valkenswaard
  • Erik Maas, Den Bosch: zat samen met zijn vrouw uit Wijchen in het ramptoestel.
  • Familie Paulissen, Sint-Michielsgestel: een gezin bestaande uit vader John, moeder Yuli Hastini en hun kinderen Aryuna (5) en Sri (3).  
  • Sjors Pijnenburg, Tilburg: Sjors Pijnenburg was docent mobiele technieken op het Radius College in Breda en stond ook op de passagierslijst, laat zijn school weten. Hij woonde samen met zijn vriendin Kristy van den Schoor in Tilburg. Pijnenburg komt van oorsprong uit Oisterwijk.
  • Christiene Marckelbach-de Sadeleer, Oosterhout: Christiene was op weg naar Bali, samen met haar dochter Simone, haar schoonzoon Antoine en haar kleinkinderen Quint (7) en Pijke (3).
  • Familie Van der Sande (vader Paulus, moeder Susan, Steven (30) en Tessa (27)), Cuijk
  • Kristy van den Schoor, Tilburg: De vriendin van Sjors Pijnenburg vloog ook mee naar Kuala Lumpur. Ze werkte bij de Rabobank in Den Bosch en woonde samen met haar vriend in Tilburg.
  • Geert Timmers en Hanny Timmers, Eindhoven: Het echtpaar zou op fietsvakantie gaan in Indonesië, samen met twee vrienden uit Maastricht. Ze hadden geboekt via Indonesia Travel in Geldrop. De mensen van het reisbureau kenden het echtpaar. Ze hadden voor de reis samen nog een fietstocht gemaakt.  
  • Familie Trugg (vader Remco, moeder Yvonne, Tess (10) en Liv (7)), Rosmalen: Zeven slachtoffers uit één straat in Rosmalen. Behalve de familie Trugg, komen ook de overburen de familie Wels om. De drie kinderen van de gezinnen zaten op dezelfde school.  
  • Erik Vleesenbeek, Bergen op Zoom: De twintiger werkte als docentbegeleider bij Almata Jeugdzorg Plus. Ook zijn vriendin zat in het vliegtuig. Zij komt uit Nederweert. In Bergen op Zoom kunnen inwoners vanaf maandagochtend elf uur een condoleanceregister tekenen.  
  • Wouter Vorsselman, (paspoort uitgegeven in) Den Bosch: In het vliegtuig zat Vorsselman naast Rowen Bats uit Zutphen, zoontje van Jennifer van der Leij uit Helmond, die daar weer naast zat.
  • Esther de Waal, medewerkster NHTV Breda: Esther de Waal was actief als studiebegeleider op de Bredase school. Ze was op weg naar Nieuw-Zeeland en Australië om stagiaires te bezoeken.
  • Familie Wals (vader Jeroen, moeder Nicole, kinderen Amèl, Brett, Jinte en Solenn), Neerkant: De jongste van het gezin, Solenn, zat op basisschool St. Willibrordus. De school laat op de website weten dat het zeker is dat het gezin is ingecheckt.
  • Familie Wels (vader Leon, moeder Conny en zoon Sem (10)), Rosmalen: Overburen van de familie Trugg. De drie kinderen van de gezinnen zaten op dezelfde school. Sem turnde bij FlikFlak in Den Bosch. De vereniging heeft op Facebook een condoleance geplaatst. Moeder Conny was voormalig topsporter. In 1992 won ze zilver bij het NK kunstschaatsen. op de website schaatsen.nl wordt ze herdacht.
  • Willem Witteveen, zijn vrouw Lidwina Heerkens en dochter Marit Witteveen, Breda: Hoogleraar Willem Witteveen was verbonden aan de Tilburg University (UvT). Witteveen komt uit Breda en zat ook namens de PvdA in de Eerste kamer. Hij ging op vakantie met zijn vrouw en dochter. Zijn vrouw werkt op de UvT, zijn dochter is er tweedejaars studente.
  • Ninik Yuriani, Eindhoven: De 57-jarige vrouw was op weg naar haar geboorteland Indonesië, om haar moeder te bezoeken die ze al een tijd niet had gezien. Ze wilde samen met haar moeder Suikerfeest vieren. Ninik Yuriani werkte in restaurant Sang Lee in het Eindhovense stadsdeel Woensel. Daar is een herdenkingshoek voor haar ingericht.

 

Aan boord waren 283 passagiers en vijftien bemanningsleden. Onder hen waren minstens 193 Nederlanders.

 

'Neergeschoten'

Vrijdag zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie dat het vliegtuig 'hoogstwaarschijnlijk is neergeschoten'. Hij baseert zich daarbij op informatie van de inlichtingendiensten.

 

De neergestorte Boeing 777 droeg niet alleen de vluchtcode MH17 van Malaysia Airlines, maar ook de code KL4103 van KLM. De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft een onderzoek aangekondigd naar de vliegtuigramp met een Maleisisch vliegtuig in Oost-Oekraïne.

 

Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.