Buikspek uit de Smooker grill

EINDHOVEN - De vakantie is in volle gang, dus er is meer tijd om te koken. Culinair entertainer Peter Kesseler uit Roosendaal neemt dit keer dan ook de tijd. Hij laat het product, in dit geval buikspek van het scharrelvarken, langzaam roken en garen, omdat het kan en omdat het veel lekkerder is.
Je begint met het maken van het pekelbad waar het vlees in wordt gezout. Daarna volgt het rookproces. Het is een heerlijke pekel die je kunt gebruiken voor varkensvlees en zeker ook voor kip. Gebruik geen pils, maar een smaakvol streekbier. Peter heeft zelf de Vurige Non van Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch gebruikt.

Benodigdheden
- stuk buikspek van 2 kilo
- 1 liter streekbier
- 60 gram keukenzout
- een flinke scheut appelazijn
- 10 gram bruine suiker
- 2 uien (in stukken gesneden)
- 4  knoflooktenen (die je plet)
- 1 lepel mosterd
- 4 gram geplette zwarte pepers

Je mengt bovenstaande ingrediënten goed door elkaar en dan laat je het vlees op een koele plek minstens 8 tot 12 uur in het pekelbad liggen. Je moet het spek regelmatig omdraaien.

Zorg dat de smooker op temperatuur is
Na het pekelbad spoel je het vlees af en maak je het droog met keukenpapier. Zorg ervoor dat de Smooker of barbecue met deksel op temperatuur is. Peter gebruikt zelf stukken berkenhout met kaneelstokjes en jeneverbessen.

Veel mensen hebben een geheim recept om het vlees nog lekkerder te maken. Peter maakt een mengsel van grove mosterd, witte uien, knoflook en rozemarijn. Hier kun je het vlees mee insmeren en daarna leg je het op de Smooker of barbecue. Je kunt hele knoflookbollen en kleine rode uien meeroken.

Tips om het vlees nog lekkerder te maken
Tot slot nog een tip: als je vlees rookt op wat hogere temperaturen, dan kun je het tijdens het roken besproeien met vocht. Doe bijvoorbeeld wat appelsap, een beetje azijn en wat bier in een plantenspuit.
Meer over dit onderwerp:
culinair peter kesseler