‘Buurtalarm-app’ uit Vught succesvol

3 augustus 2014 om 14:30
nl
Buurtpreventie-app's voor op de telefoon winnen aan populariteit. Met de programma's kunnen buurtbewoners snel gealarmeerd worden als er bijvoorbeeld wordt ingebroken. De in Vught bedachte LAS-app is sinds de lancering al bijna drieduizend keer gedownload en wordt door het hele land gebruikt.
Geschreven door

Erik Hamelink bedacht de 'Lokaal Alarm Systeem', of LAS-app. "Ik heb een aantal keer een inbraak meegemaakt en dan merk je dat de tijd tussen een melding en het arriveren van de hulpdiensten al snel tien tot vijftien minuten is. Ik dacht dat moet toch sneller kunnen." Via de app kunnen buurtbewoners elkaar binnen enkele seconden informeren over verdachte zaken.   De app slaat aan, inmiddels is het programma al 2750 keer gedownload.  Ook in Hamelink's eigen buurt wordt de app gebruikt. "Ik doe het puur uit veiligheid en dat bevalt goed", vertelt buurtbewoner Tonny Selten.  "Bij mij is al vier keer ingebroken en sinds de lancering van de app heb ik nergens last meer van."
Geen vervanger 112Wijkagent Marcel de Rouw is blij met de app: "Zo heb ik veel extra ogen in de wijk." De Rouw wijst er wel op dat 112 bellen bij onraad nog steeds het belangrijkste is. "Veiligheid staat daarin voorop, maar daarna is de app belangrijk, want zo worden buurtbewoners snel geïnformeerd."
EffectIn de eerste helft van dit jaar daalde het aantal inbraken in de gemeente Vught met 25%. Volgens de gemeente komt het door de nauwe samenwerking tussen politie, justitie, inwoners en gemeente. Volgens wijkagent De Rouw heeft de app daar zeker een aandeel in: "harde cijfers hebben we niet , maar ik denk dat de app zeker daarin bijdraagt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.