Opening van theaterfestival De Boulevard voor het eerst niet op De Parade

7 augustus 2014 om 09:00
nl
Tienduizenden theaterliefhebbers reizen de komende dagen weer naar Den Bosch. Donderdag begint theaterfestival De Boulevard, het grootste en het oudste theaterfestival in Zuid-Nederland. Er staan tachtig verschillende voorstellingen op het programma en voor ongeveer twintig zijn dat premiéres, nieuwe voorstellingen die nog nergens te zien waren.
Geschreven door

Het is een weemoedig moment voor Geert Overdam. In 2003 begon hij als directeur van De Boulevard, aan het eind van dit jaar gaat hij met pensioen.
Opening op terrein De HeusVoor het eerst is de opening van het theaterfestival niet op De Parade, het plein in het centrum van de stad dat vanouds (en ook dit jaar) als hart van het festival fungeert. Dit jaar is de opening van De Boulevard op het terrein van De Heus, de monumentale veevoederfabriek die in de komende jaren een culturele hotspot van Den Bosch moet worden. Een groep Bosschenaren is inmiddels bezig om daar plannen voor te maken.
Nieuw publiekDe Boulevard is een van de eersten die op het oude fabrieksterrein aan de slag gaat. Het theaterfestival heeft een aantal theatermakers er ruimte gegeven om zelf een programma op te stellen. Voor De Boulevard moet De Heus de plek worden dat nieuw en jong publiek gaat trekken. Zoals alle podia in Nederland heeft ook De Boulevard te maken met een vergrijzend publiek.
De keus voor De Heus komt uit de koker van Geert Overdam, de man die dit jaar zijn laatste Boulevard beleeft als directeur. Met opvallend veel veerkracht heeft hij het festival door een tijd geleid waarin de Nederlandse kunstsector vooral veel bezuinigingen voor de kiezen kreeg.
Overdam reageerde in 2012 met de slagzin 'Life is Wonderfull' én bouwde aan een begroting van bijna 2,5 miljoen die inmiddels voor meer dan de helft niet van subsidies afhankelijk is.
BrabantserOverdam heeft De Boulevard de afgelopen tien jaar ook Brabantser gemaakt. Bijna alles wat in de provincie met podiumkunsten te maken heeft, is door Overdam bij 'zijn' festival betrokken, de Fontys-opleidingen voor dansers en theatermakers, de Brabantse theatergezelschappen, andere festivals als 'November Music', ze zijn de laatste jaren allemaal terug te vinden op De Boulevard.
Vorig jaar verkocht De Boulevard 60.000 kaartjes in tien dagen en dat nog in de vakantie. Dat is een aantal waar kleinere theaters een jaar overdoen. Uit een onderzoek in 2012 bleek De Boulevard trouwens ook een trouw publiek te hebben. Gemeten over tien jaar kwam zo'n zestig procent van de bezoekers naar meer dan zes afleveringen van het festival.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.