Vijftig jaar na legendarisch concert Rolling Stones: 'De hel brak los'

SCHEVENINGEN - Voor fans van The Rolling Stones is het vrijdag een bijzondere dag. Het is namelijk exact vijftig jaar geleden dat The Stones optraden in het Kuhrhaus in Scheveningen. Dat concert liep volkomen uit de hand. Slechts drie nummers zong Mick Jagger. De politie kwam op het podium, er werd met stoelleuningen gesmeten en toen ging het doek dicht. Ben van Loenen uit Eindhoven was erbij.
Van Loenen had een vrijkaartje voor het concert. Hij stond op de achtste rij, samen met een neef en diens vriendin. "Die vriendin had voor de vrijkaartjes gezorgd, die werkte bij het toenmalige muziekblad Muziek Expres van Paul Acket."

'Liedjes Beatles voor Stones!'
Van Loenen heeft wel een idee waar het misging. "Het voorprogramma was veel en veel te lang", herinnert hij zich. "Er traden verschillende artiesten op, onder andere onze vriend André van Duin met zijn vlinderstrikkie. Die was toen totaal onbekend. Het dieptepunt was het optreden van de Fouryo's, een Nederlandse groep bestaande uit twee broers en twee zussen. Die gingen liedjes van The Beatles zingen. Voor een concert van The Stones! Toen brak de hel los."

Van Loenen keek zijn ogen uit. "Het was voor mij helemaal nieuw. Ik kwam ergens uit het noorden en was nog nooit bij een concert geweest. Het was ook een van de laatste concerten die ik bezocht, want ik ben helemaal geen concertganger."'Doek hield het vijf minuten vol'
"Eigenlijk was het Kurhaus een theater voor jazzoptredens, waarbij het doek voor en na elk optreden even dichtging en daarna weer open", vertelt Loenen. "Dat probeerden ze bij The Stones dus ook. Nou, dat doek heeft het vijf minuten volgehouden. Toen kwam het naar beneden en toen begonnen mensen van bovenaf met stoelen te gooien. Een stoel raakte een kroonluchter, die pardoes naar beneden kwam. Toen zijn we de zaal ontvlucht, de Boulevard op."

De schrik was groot, maar Van Loenen kan er vijftig jaar later wel om lachen. "Het concert was niet grandioos, maar het was wel iets om nooit te vergeten."