Enorme brand bij Destra Data in Breda: geen chemische stoffen vrijgekomen

BREDA - Bij Destra Data aan de Mijkenbroek in Breda heeft maandag de hele middag een enorme brand gewoed. Rond kwart voor vijf werd het sein ‘brand meester’ gegeven. Het vuur sloeg over naar enkele andere bedrijven in het bedrijfsverzamelgebouw.
Grote rookpluimen waren tot in de verre omgeving gezien. Er zijn geen slachtoffers gevallen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Chemische stoffen
Er zijn bij de brand geen chemische stoffen verbrand en er is geen asbest vrijgekomen. Het nablussen van de brand duurde tot een uur of negen. Hierna werden twee hijskranen ingezet voor het opruimen van het puin.

De politie was tot laat in de avond bezig om het verkeer weg te leiden van de plek van de brand. Burgemeester Peter van der Velden reageerde geschrokken op het nieuws. "Vreselijk zo'n grote brand voor het getroffen bedrijf, directe omgeving en omwonenden."


Drie bedrijven in vlammen op
De gemeente Breda hield om halfzes een persconferentie in het stadskantoor. Volgens de burgemeester zaten er in de rook geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen. Toch bleef het advies: 'Blijf uit de rook.' Ook werd geadviseerd om de deuren en ramen gesloten te houden.

Er zijn zeker drie bedrijven in het gebouw in vlammen opgegaan. Daarbij zijn tientallen auto’s compleet verwoest. Het verzamelgebouw is voor een groot deel ingestort.

--> Lees meer over de brand in onze liveblog


NL Alert
De zwarte rook, die vooral eerder op de middag was te zien, werd veroorzaakt door brandend isolatiemateriaal en dakbedekking. Om vier uur meldde een politiewoordvoerder dat de brand zich niet meer leek uit te breiden.

De brandweer verzond een alarmeringsbericht via NL Alert om mensen te waarschuwen. De winkelcentra Hoge Vucht en Heksenwiel in Breda-Noord werden uit voorzorg gesloten. Hoge Vucht zou aan het einde van de middag weer open zijn.


Honderd hulpverleners
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Het gemeentelijke beleidsteam werd maandagmiddag bijeengeroepen. Ruim honderd hulpverleners zijn bezig geweest met het bestrijden van het vuur.

De brand begon tegen het middaguur. Destra Data is een bedrijf dat papier, metalen en hout vernietigt. Het is onderdeel van de Van Gansewinkel Groep. Volgens Van Gansewinkel ligt er voornamelijk papier opgeslagen.


Explosies
Alle werknemers werden onmiddellijk in veiligheid gebracht. Eerder op de middag waren veel explosies te horen bij het bedrijf. Het ging volgens de Veiligheidsregio om gasflessen die ontploften.

De zwarte rookwolken waren in de wijde omgeving te zien, zoals in Tilburg, Waalwijk, Hulten en Prinsenbeek. De straat werd afgezet. De brandweer bekeek de situatie vanuit de lucht in een politiehelikopter.


Honderden toeschouwers
Aan de achterkant van het pand stonden politiewagens. Die werden weggehaald omdat de brand zich snel uitbreidde. Het getroffen bedrijf staat vlakbij het politiebureau aan de Mijkenbroek.

Honderden mensen stonden bij de brand te kijken. "Ik zag de rook van Prinsenbeek al", aldus een van hen. De politie stuurde de mensen weg. De Veiligheidsregio vroeg mensen dringend om niet naar de brand te gaan. Hulpverleners hadden daar last van.