Zuipen jonge studenten tijdens introfeesten? Vergeet 't maar: Avans zet 'lokstudenten' in

BREDA - Een groep studenten van Avans Hogeschool gaat tijdens introfeesten in Brabant controleren of minderjarigen alcohol krijgen aan de bar. De hogeschool verzekert dat de resultaten alleen ter inventarisatie zijn.
Het promoteam van Avans is een groep studenten die wordt ingezet bij bijvoorbeeld open dagen en beurzen. Ze krijgen daar geld voor. De oproep voor lokstudenten' tijdens introfeesten trok de aandacht van GeenStijl: 'Avans Hogeschool zoekt alcohol-snitches', zo kopt het weblog.

NSB
Van het inzetten van NSB'ertjes, zoals GeenStijl de actie noemt, is volgens Avans zeker geen sprake. Nicky Jansen van Avans Hogescholen legt uit: "Van dit soort termen nemen wij natuurlijk afstand. We gaan ook helemaal niet undercover, we spreken liever van 'mystery guests.'"

Studenten en bier zijn onlosmakelijk verbonden. Veel eerstejaarsstudenten mogen tijdens de introducties van hogescholen en universiteiten nog geen alcohol drinken. Dat komt door de nieuwe alcoholgrens van achttien jaar.

Verantwoordelijkheid
Over wat de school precies wil met de resultaten zegt Jansen: "Avans is natuurlijk niet verantwoordelijk voor het alcoholbeleid op de introfeesten, dat is in de eerste plaats de horeca. De hogeschool voelt wel een verantwoordelijkheid voor de veiligheid van onze studenten. We schenken zelfs soms ook alcohol, we willen gewoon weten hoe ze daar op intro's mee omgaan. Daarom sturen we die studenten."

Avans Hogeschool heeft vestigingen in Breda, Tilburg en Den Bosch.