Boxmeers klokkenspel weer in vol ornaat na grondige opknapbeurt

BOXMEER - Een halfjaar lang was het stil in Boxmeer. Maar vanaf volgende week zal het eeuwenoude klokkenspel van de Sint-Petrusbasiliek weer als vanouds klinken. De klokken dateren van rond 1400. Maar ze waren erg versleten en dus aan een grondige opknapbeurt toe. Na de kerkdienst van zondagmorgen werden de gerestaureerde klokken door pastor Tjeu Timmermans ingezegend.
De plekken waar de klepels honderden jaren tegenaan geslagen hebben, waren helemaal uitgesleten en daardoor dus dunner en minder sterk. Een klokkenrestauratiebedrijf in het Duitse Nördlingen heeft de klokken gerepareerd.

Flinke hersteloperatie
Niet alleen de klokken, ook de ijzeren klokkenstoel waaraan de klokken hingen, was erg verroest en moest vervangen worden. Daarvoor in de plaats komt een houten klokkenstoel, net als waaraan de klokken tot de verwoesting van de kerk hebben gehangen.

Eigenlijk is het klokkenspel dus in ere hersteld. En dat is ook een van de redenen waarom het Rijk de restauratie van de monumentale klokken heeft gesubsidieerd.

Restauratie met zorg
Omdat de klokken op de Monumentenlijst staan, moest de restauratie volgens speciale richtlijnen van Monumentenzorg gebeuren. Zo moeten de klokken ook anders opgehangen worden.

Voortaan zullen de klokken 'vliegend' geluid worden. Dat is volgens deskundigen beter voor de klokken zelf, maar ook het geluid wordt er beter door. Vanaf volgende week zullen de klokken weer ieder uur slaan. Maar beieren zoals sinds 1890 gedaan werd, zit er niet meer in.

Kwaad bloed
Dit heeft kwaad bloed gezet bij onder anderen de beiermannen, die er evenens veel moeite mee hebben dat gesproken wordt van 'klepperen' in plaats van 'beieren' en dat geen gebruik is gemaakt van hun deskundigheid. Zij komen onder meer in actie tijdens de Vaartprocessie. Andere betrokkenen bij deze jaarlijkse traditie spreken er schande van dat er zo met immaterieel erfgoed wordt omgesprongen. Ook is het nog maar de vraag of de klokken door het gebeier beschadigd zijn.