'Wel heel lullig' om een goal tegen te krijgen van de andere keeper, herinnert Jan van Grinsven zich

DEN BOSCH - Doelman Erik Cummins van Go Ahead Eagles eiste zondag een hoofdrol op in het duel tegen Excelsior. De keeper scoorde met een lange uittrap, die over zijn collega aan de andere kant van het veld heen viel. Twee Brabantse keepers flikten dit kunstje in het verleden ook: Rein van Duijnhoven uit Helmond namens MVV en Jan van Grinsven in het shirt van FC Den Bosch.
Van Duijnhoven scoorde in het seizoen 1996-1997 als keeper van MVV nota bene tegen Van Grinsven, die toen bij FC Den Bosch speelde. "Die goal is de wereld overgegaan. Het werd ook verkozen tot doelpunt van het jaar, maar het was natuurlijk geen bewuste poging. Grof gezegd schoot ik die bal naar voren om maar te kijken waar hij uit zou komen", vertelt Van Duijnhoven.

Baalmoment
Voor Van Grinsven, nu assistent-trainer bij FC Den Bosch, was het doelpunt van zijn collega een minder leuke ervaring. "Er stond toen een sterke wind in Maastricht. De bal waaide over mij heen, dus toen voelde ik me wel lullig. Dan wil je wel als een struisvogel even je hoofd in het zand steken."

Toch weet óók Van Grinsven hoe het voelt om als keeper te scoren. In 1985 ging hij als doelman van FC Den Bosch mee naar voren, om vervolgens de bal binnen te tikken. "Ik heb nu nog last van mijn rug van de koprol die ik maakte na mijn doelpunt."

De laatste keer dat een keeper scoorde in de Eredivisie was op 7 november 2005. Toen kopte Martin Pieckenhagen van Heracles Almelo in de extra tijd de gelijkmaker binnen tegen AZ.