Philip Morris, Bergse Marlboro Man van 75 miljard sigaretten en gratis rokertjes definitief voorbij

BERGEN OP ZOOM - De Amerikaanse tabaksonderneming Philip Morris International (PMI) opende in 1980 een fabriek aan de Marconilaan in Bergen op Zoom. Tot op de dag van vandaag is dit de grootste en een van de modernste sigarettenfabrieken buiten de Verenigde Staten. Donderdag komt er definitief een einde aan zo'n 35 jaar tabaksproductie in de Scheldestad.
In april kreeg het personeel te horen dat de productie in Bergen op Zoom wordt stopgezet. Ruim twaalfhonderd mensen krijgen hun ontslag. De maatregel is een gevolg van het feit dat er in Europa minder sigaretten worden verkocht waarover belasting wordt afgedragen.

De oorsprong van het bedrijf ligt in 1847 in Londen. Daar opende Philip Morris een winkeltje waar tabak en kant-en-klare sigaretten werden verkocht. Het bedrijf verhuisde al snel naar de Verenigde Staten.

Amerikaanse Cultuur
In de daaropvolgende eeuw groeide de onderneming uit tot een onderdeel van de Amerikaanse cultuur. De Marlboro-sigaret werd geïntroduceerd en groeide uit tot het bekendste merk van Philip Morris. Rond de jaren vijftig van de vorig eeuw werd Philip Morris International opgericht om wereldwijd producten te produceren en te verkopen.

In 1969 produceerde PMI voor het eerst in Nederland vanuit een kleine fabriek in Eindhoven. In die tijd groeide het bedrijf sterk vanwege de toegenomen vraag naar tabaksproducten. In 1980 maakte de 'Marlboro Man' zijn intrede in een nieuwe fabriek in Bergen op Zoom.

Grootste werkgever
De vestiging van Philip Morris in de Scheldestad is een van de grootste industriële werkgevers in de regio West-Brabant en Zeeland. Jaarlijks worden in Bergen op Zoom 75 miljard sigaretten gemaakt, onder meer van de merken Marlboro, L&M en Chesterfield. De sigaretten zijn vooral bestemd voor de export naar de Europese en Japanse markt.

Bij Philip Morris in Bergen op Zoom werken veertienhonderd mensen. Het bedrijf heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op de regio. Veel inwoners van West-Brabant kennen wel iemand die er werkt of er ooit heeft gewerkt. Werken bij Philip Morris is bij jongeren populair als vakantiebaantje. Wellicht mede vanwege de gratis sigaretten die binnen de hekken van de fabriek gerookt mogen worden.

Tarzanbocht
Om het enorme fabrieksgebouw kan ook niemand heen. Al is het alleen maar omdat het bedrijf tijdens de verkeersinformatie op de radio vaak in een adem wordt genoemd met de ongelukken in de Tarzanbocht op de A58 bij Philip Morris.Definitieve einde
Als er in april dan een einde lijkt te komen aan 35 jaar tabaksproductie volgt maandenlang gesteggel tussen de Amerikaanse directie en de vakbonden en gemeente. Het gaat dan voornamelijk om de hoogte van de ontslagregeling.

De gemeente vreest hoge werkeloosheid en wil er alles aan doen om dit te beperken. Gesprekken met de directie lopen stroef. Uit boosheid vergeet burgemeester Frank Petter de heren onderhandelaars koffie aan te bieden. Uiteindelijk komt er een mobiliteitscentrum om het personeel zo veel mogelijk naar een andere baan te begeleiden.

Lees al het nieuws over Philip Morris na op onze themapagina.