Berlijnse Muur voor het eerst naar Nederland, of toch niet? ‘Hij staat al jaren hier in Breda hoor'

28 augustus 2014 om 22:45
nl
Bijna 25 jaar geleden luidde de val van de Berlijnse Muur de afsplitsing West- en Oost-Berlijn in. Jaarlijks trekken miljoenen mensen naar Berlijn om de restanten van de Muur met eigen ogen te bekijken. In het najaar komen deze restanten ‘voor het eerst’ naar Nederland, meldt de NOS. Maar in Breda ‘weten ze wel beter’. Daar, op het terrein van sloper Toon Stolwerk, staat al jaren een stuk van de Muur.
Geschreven door

“Het is dus geen unieke gebeurtenis. Honderden mensen per jaar komen naar mijn terrein om de restanten te bekijken”, vertelt Stolwerk. In 1989 viel de Muur. Zijn bedrijf Stolwerk deed mee met slopen. Met een speciale betonschaar werd het bekendste symbool van de Koude Oorlog naar beneden gehaald.
'Imponerend stukje historie'Dat is dus bijna 25 jaar geleden. “Je denkt er in november wel extra aan, maar ik moet zeggen dat ik er niet meer dagelijks mee bezig ben. Wel kijk ik iedere dag nog even naar buiten, het blijft ten slotte een imponerend stukje historie.”[Tweet:body:https://twitter.com/ppverhoeven/status/505057755586363393]
'Breda is wél op de hoogte'Stolwerk herinnert het zich nog als de dag van gisteren. De Russen deden een beroep op hem omdat hij als enige in Europa een machine had die het beton en ijzer van de muur kapot kon knippen. "Onze machine was precies wat de Russen zochten om de tweehonderd kilometer lange betonnen muur tussen Oost- en West-Berlijn op te ruimen", vertelde Stolwerk drie jaar geleden aan Omroep Brabant.
Dat bijna niemand in Nederland weet dat de Muur stiekem al in Breda is te bewonderen, doet Stolwerk niets. “Ik weet zeker dat meer dan de helft van Breda wél op de hoogte is”, spreekt Stolwerk vol vertrouwen. “En zelfs vanuit het buitenland krijg ik nog regelmatig telefoontjes. Af en toe komen er zelfs hele schoolklassen langs die op excursie zijn."
[YouTube:body:http://youtu.be/eRm5JhE7FEE]
Compleet met graffitiDe restanten van de Muur nam Stolwerk mee. Op zijn terrein staat nu nog een enorm stuk van zeven meter breed en ruim drie meter hoog, compleet met kleurrijke graffiti die door gelauwerde kunstenaars werd gemaakt. “Ik onderhoud de muur nog goed”, vertelt hij. “Er komen nog vaak mensen kijken, soms zelfs helemaal uit Groningen, Duitsland en zelfs Polen", vertelt Stolwerk.
Schippers van stichting Muurbrekers willen dit najaar met zeilschepen naar Berlijn varen om stukken muur naar Nederland te halen. Deze moeten op verschillende plekken tentoongesteld worden. Stolwerk twijfelt of hij die tentoonstellingen gaat bezoeken. “Als het ver weg is, dan hoeft het van mij niet per se”, lacht hij.[Tweet:body:https://twitter.com/larsvanaart/status/505060172583407616]
Melkweg AmsterdamDe restanten die nu naar Nederland komen zullen onder andere in de Melkweg in Amsterdam te bewonderen zijn. In Zuid Korea, Washington en Brussel zijn andere restanten van de Muur te zien.[Tweet:body:https://twitter.com/WouterBerlin/status/505046468403933184]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.