Oude muziekplaten van omgekomen jongetje in de oorlog duiken op

5 september 2014 om 02:33
nl
Niets kan emoties zo goed naar boven halen als geluid. Het doet oude herinneringen van weleer herleven. Een bijzondere liefde, een uitje met familieleden. Maar ook gekoesterde gedachten over een jongetje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gedeporteerd en nooit meer terug kwam.
Geschreven door

Die gedachten vormen het bijzondere verhaal van Nellie, een bejaarde vrouw die het museum van Kamp Vught onlangs verraste met een zeldzame vondst. Zeventig jaar lang bewaarde zij vijftien muziekplaatjes van haar Joodse buurjongen Max uit Bussum, die in de oorlog op jonge leeftijd met zijn familie omkwam.
Als meisje van vijf jaar oud luisterde Nellie met haar buurjongen naar de muziek. Bijna iedere keer als Max ziek was, ging ze naar hem toe om samen met hem naar de liedjes te luisteren. Om hem op te beuren en dus weer iets beter te laten voelen.  
Buurjongen vroeg of meisje liedjes wilde bewarenDe afspraakjes stopten toen de Duitsers Max en zijn familie naar Kamp Vught deporteerden. Het jongetje vroeg of zijn buurmeisje de liedjes voor hem wilde bewaren. Voor als de oorlog voorbij zou zijn, zo verzekerde hij haar. Dan zouden ze weer samen kunnen luisteren.
Maar de oorlog eindigde voor Max sneller dan verwacht. De brute Duitse oorlogsmachine kostte hem het leven. Toch kwam Nellie haar belofte na. Al die jaren heeft ze de liedjes voor hem bewaard.  
'Ik kan er toch niets meer mee'Jaren deed ze er niets mee, tot Nellie in de krant las over de tentoonstelling bij Kamp Vught over de kindertransporten. "Ik dacht: verdraaid, ik heb die plaatjes nog. Misschien willen ze die wel hebben. Ik kan er toch niets meer mee."
Bij het museum keken ze hun ogen uit toen de nu bejaarde vrouw de plaatjes van haar overleden buurjongetje een paar weken geleden afleverde. "Dit zie je nauwelijks. Een voorwerp als dit is heel bijzonder", zo vertelt een enthousiaste conservator Brigitte de Kok over een van de schijfjes.
Bijzonder radiomomentDe Kok nam een van de liedjes donderdag mee naar Omroep Brabant. Het schijfje had de tand des tijds niet vlekkeloos doorstaan; er was een hapje uit en er zat een deukje in. Maar de muziek was nog prima af te spelen, ontdekte presentator Maarten Kortlever.
Voor het eerst sinds het bestaan van deze omroep werd er een liedje van voor de oorlog op de zender afgespeeld. Maarten en zijn technicus Jordy Graat moesten er de nodige technische capriolen voor uithalen om het schijfje, dat duidelijk niet was gemaakt voor de moderne radio, af te spelen.
'Kinderlijke herinneringen'Voor Nellie herleefden oude tijden. Ze luisterde aandachtig mee en leefde op toen ze het nummer, dat ze sinds 1947 jaar niet meer had beluisterd, krakend op de radio hoorde. "Ik herkende het wel. Het moet wel iets sneller, want het was toen iets vrolijker", lacht ze.
Het nummer overspoelde Nellie met 'kinderlijke herinneringen'. Herinneringen die, door de kracht van muziek, na al die jaren voor heel even haar buurjongen Max weer dichter bij haar bracht.
Vrijdag is het precies zeventig jaar geleden dat Kamp Vught door de Duitsers overhaast werd ontruimd. De herdenking van die ontruiming wordt vrijdag uitgezonden door Omroep Brabant. De uitzending begint om 13.45 en duurt tot 15.00 uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.