Ontsnapte giftige cobra in Made nog steeds niet gevonden, zit mogelijk in spouwmuur huis

MADE - De zeer giftige slang die uit een terrarium ontsnapte in een huis aan de Valkenhof in Made, is niet in de spouwmuur van het huis van de eigenaar gevonden. De slang, een Cobra Naja Nivea heeft giftanden en een beet kan voor mensen dodelijk zijn. De gemeente Drimmelen adviseert bewoners in de wijk ramen en deuren dicht te houden. Ouders doen er goed aan kinderen niet buiten te laten spelen.
De eigenaar van de slang gaat nog uren door met zoeken in en om zijn huis. Ook experts blijven in het huis om te zoeken naar de slang. Voetbalclub Madese Boys nam voorzorgsmaatregelen: de trainingen gingen vrijdagavond niet door omdat de slang nog niet gevonden is.


Antigif beschikbaar
De geel/beige kleurige slang is zo'n zeventig centimeter lang en kan naar binnen kruipen om beschutting te zoeken. John Ligtvoet van riooltech Made zoekt met camera's in kruipruimten, spouwmuren en het riool. Inmiddels zijn er ook vallen opgezet om de slang te vangen.

Bij een beet moeten de hulpdiensten meteen worden ingeschakeld. Er is antigif beschikbaar, maar om de beet te overleven moet je wel snel zijn. Het nieuws van de ontsnapte cobra gaat inmiddels de hele wereld over.

LEES OOK: Vijf vragen over de ontsnapte giftige cobra in Made: 'Verlamming mogelijk'

Cobra zeer agressief
Bewoners van de Vogelbuurt mogen hun huizen wel verlaten. Op steenworp afstand van de Valkenhof staan drie scholen. Basisschool Den Duin, De Stuifhoek en het Dongemond College zijn vrijdagochtend al vroeg op de hoogte gebracht van de ontsnapping. Leerlingen zijn vrijdagochtend op school opgevangen en meteen naar binnengebracht.


Mensen die de Kaapse cobra zien moeten meteen 112 bellen en bij de slang uit de buurt blijven. Het dier kan zeer agressief worden, aldus de gemeente.


Slang sinds woensdag al weg
De eigenaar heeft het reptiel woensdagavond voor het laatst gezien. Donderdagnacht meldde hij dat de slang ontsnapt is.

De gemeente laat weten een team van slangenexperts te hebben ingeschakeld. Ook de eigenaar van het dier zoekt mee. De gemeente heeft een NL-Alert verstuurd aan de inwoners.

Slangenexpert: probeer slang niet te vangen
De cobra zal naar verwachting niet verder dan honderdvijftig meter van zijn verblijfplaats zijn verwijderd. Volgens slangenexpert Walter Getreuer is het reptiel 'banger voor ons dan wij voor hem'. Zeventig procent van de mensen die wordt gebeten hebben de cobra opgejaagd, gepest of geprobeerd te vangen.

Buurtbewoners houden er ernstig rekening mee dat ze oog in oog met de cobra komen staan. Het is het gesprek van de dag. Deuren blijven dicht en het is stil op straat. In de wijk is veel politie aanwezig. Ze dragen allemaal een middel bij zich waarmee ze zich kunnen vaccineren als ze worden gebeten. Het gaat niet om een tegengif, maar om een midden tegen allergische reacties

'Akelig, zo'n dier hoort niet in woonwijk'
Een moeder die twee straten van basisschool Den Duin af woont, heeft haar 5-jarig zoontje toch maar met de auto naar school gebracht.  "Hij durfde eigenlijk niet, omdat we langs het paadje moeten waar de slang is ontsnapt. Dan maar met de auto."

Over het hebben van een slang als huisdier is de geschrokken moeder duidelijk: "Het is akelig, zo'n dier hoort niet in een woonwijk." Iemand anders noemt het 'gewoon misdadig'.


'Paniek overdreven'
Basisschool Den Duin heeft overleg gehad hoe ze met de situatie omgaan. Kinderen worden snel naar de klas gebracht en buitenspelen is in ieder geval geschrapt.

Toch zijn er ook mensen die totaal geen angst hebben voor de cobra. "Het is allemaal maar overdreven paniek", aldus de slangenspeurders die sinds donderdagavond tien uur in touw zijn. En ook een bewoner van de Vogelbuurt is vrijdagochtend gewoon begonnen met het snoeien van de coniferen in zijn tuin.

'Mogelijke oorzaak: ruit terrarium niet goed dicht'
De bewoner van de Valkenhof zou een stuk of tien giftige slangen in huis hebben. Volgens een vriend van de man kon de cobra vermoedelijk ontsnappen doordat de schuifruit van het terrarium niet goed afgesloten was. De eigenaar van de cobra 'voelt zich klote', liet een kennis aan Omroep Brabant weten.

Slangenexpert Getreuer bevestigt dat het terrarium niet helemaal in orde was. Of er sprake is van een strafbaar feit is nog niet bekend.

Maximaal zes maanden cel
Er gelden in Nederland geen speciale beperkingen voor het houden van slangen. Wel moeten de eigenaren goed voor het dier zorgen zoals opgenomen staat in de 'Wet Dieren'. Maar dat geldt ook voor honden en konijnen. Dat zei een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken vrijdag.

Wel kunnen onoplettende eigenaren van gevaarlijke dieren worden aangepakt met het wetboek van strafrecht in de hand. In artikel 425 lid 2 staat dat iemand maximaal zes maanden celstraf of een geldboete krijgt als hij niet goed op 'een gevaarlijk dier' let.