Droomvlucht: drone legt sprookjesachtig Chaam vast op beeld

CHAAM - Terwijl de meeste Brabanders op één oor lagen, stond Peter van Noort uit het Belgische Meersel-Dreef zondagochtend in alle vroegte op om met zijn drone het sprookjesachtige landschap bij Chaam te filmen. Een droomvlucht.
Het was nog vroeg toen het onbemande vliegtuigje van Van Noort net boven de mysterieuze mist piekte. De drone fotografeerde boerderijtjes in het buitengebied en ook de kerktoren van Chaam.

Die toren verraadde dat er een prachtig dorp onder de witte deken was verstopt. Zo blijkt ook uit de prachtige beelden gemaakt van het sprookjesachtige Brabantse landschap.De laatste maanden filmen drones vaker het Brabantse land in een vogelvlucht. En dat levert tal van idyllische beelden op: zoals de Python van de Efteling van boven, maar ook beelden van Den Bosch die de adem doen stokken.

Veel regels
Ondanks de avontuurlijke beelden die het vliegen met een drone oplevert, mag het apparaatje overigens niet zomaar worden gebruikt. Particulieren moeten zich aan veel regels houden. Zo mogen ze alleen bij daglicht de lucht in en mag er niet gevlogen worden boven de bebouwde kom. Bovendien mag de drone niet hoger dan driehonderd meter de lucht in.

Justitie en politie willen tot slot particuliere drones uit de lucht kunnen halen als ze capriolen uithalen die niet mogen. Het is de bedoeling dat de besturing eventueel op afstand kan worden overgenomen.

Ook denkt justitie aan mogelijkheden om het gps-systeem van de apparaten te kunnen storen of misleiden. Het achterhalen van de 'piloot' van de drone staat eveneens op het wensenlijstje.
Meer over dit onderwerp:
drones chaam peter van noort landschap natuur