Stuifmail zondag 7 september: voorspel bij naaktslakken en de groene schildwants

EINDHOVEN - Iedere zondag keert boswachter Frans Kapteijns weer even terug uit de natuur om aan te schuiven bij Willem-Jan Joachems. Daar beantwoordt hij lezersmail en praat hij over bijzondere fenomenen uit de natuur. In deze aflevering van Stuifmail gaat het over parende naaktslakken, de groene schildwants, een kauw met witte veren en de vruchten van een tulpenboom.
Voorspel bij naaktslakken
Dit is een soort voorspel ter voorbereiding van een paring bij naaktslakken. Dit voorspel bestaat uit een uitgebreide liksessie, waarbij de beide vrijende slakken om elkaar heen kronkelen. Dit likken stimuleert de aanmaak van slijm die de parende dieren bij de volgende stap nodig hebben.

Uiteindelijk vormt dit slijm een soort draad waaraan het paar naar beneden tolt. Al tollend komt uit beide diertjes het mannelijk geslachtsdeel tevoorschijn.De penis van een naaktslak is een gespierd orgaan. Als de grote aardslak zijn penis tijdens het paren volledig uitrolt, is het 4 tot 5 keer langer dan de slak zelf. Deze penis zit overigens aan de zijkant van zijn hoofd en komt bovendien uit zijn vrouwelijke geslachtsopening.

Dit komt omdat de slakken hermafrodiet en dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen hebben. De ene keer ben je dan vrouw en de andere keer man. Natuurlijk moeten de geslachtsorganen dan niet te ver uit elkaar zitten.

Schildwants
Op de foto is een schildwants te zien, die behoort tot de groep van groene stinkwantsen. Deze soort die jij hebt, is een zuidelijke variant. Afbeeldingen van deze mooie schildwants zijn te vinden onder de naam Nezara viridula op Google.

Het bijzondere van de foto is dat het een foto is van een nimf van deze wants, maar dan in zijn derde vervelling. Deze wantsen zien er na elke vervelling weer anders uit: er zijn vijf gedaantewisselingen.

Kauw met witte veren
Op de foto zie je een kauw met witte veren. Dit zie je inderdaad vaker bij kauwen, merels en kraaien. Meestal ontstaat zoiets doordat er vitaminegebrek is door eenzijdige voeding. Daarnaast kan het ook een erfelijke afwijking zijn.

Bij deze kauw is er wel pigment aangemaakt, maar het is niet overal verdeeld over de veren. Daarom zijn er maar enkele witte veren bij deze kauw. Het niet aanmaken van pigmenten kan zo ver gaan, dat er ook albino’s ontstaan bij kauwen. Meestal zijn deze vogels dan niet spierwit, maar heel zacht beige, met beige snavel en rode oogjes.

Vruchten van een tulpenboom
Op de foto zie je in de boom rode vruchten hangen. De vraag van Martin van ’t Hof is welke boom dit is. Hiervoor ben ik weer aan gaan kloppen bij mijn vriend Jos Kepers uit Oisterwijk, omdat dit duidelijk een tuinvraag is. Zijn antwoord luidt: deze boom is een gewone Magnolia. In Nederland algemeen aangeduid met de naam tulpenboom.

Deze boom heeft na de bloei rode vruchten. Feitelijk moet de Nederlandse naam valse tulpenboom zijn of beverboom, want de echte tulpenboom is de Liriodendron tulipifera.

Gedicht 'Eindeloos' door Caroline Hooijer
Opgefrist door de lente
staan alle planten te zingen
met het concert die de zon en de regen maakt
om na de zomer weer
alles te verleren
en zich over te geven
aan de herfst
die alles
weer
langzaam
in slaap zal wiegen.