Bloemencorso 'feestje' in Valkenswaard: buurtschap Hazestraat grote winnaar

VALKENSWAARD - Valkenswaard stond zondag volledig in het teken van het bloemencorso dat jaarlijks plaatsvindt op de tweede zondag van september. Dertien bloemenwagens trokken door de stad. Één wagen viel uit, van buurtschap Kompas. Van die wagen brak vlak voor de start een arm af. De wagen 'Ik Vertrek' van buurtschap Hazestraat werd verkozen tot winnaar.
Ruim 30.000 toeschouwers keken toe hoe de wagens, harmonieën en fanfares door Valkenswaard kwamen.

Uitslag
Buurtschap Hazestraat won het corso met de wagen 'Ik Vertrek'. Op de tweede plek eindigde buurtschap Stadsebergen met 'Van God Los'. Buurschap Kerkakkers werd derde met 'Metamorfosis'. De publieksprijs was voor buurschap Dommeldal met de wagen 'Koeiendans'. De complete uitslag kan je hier lezen.Miljoenen bloemen
De tocht startte zondagmiddag om twee uur vanaf de Markt. De wagens kwamen twee keer voorbij.  

De wagens die deelnamen, zijn gebouwd door diverse buurtschappen uit Valkenswaard en omgeving. Honderden Valkenswaarders hielpen een handje mee om de dahliawagens gereed te maken.

2,5 miljoen dahlia's
In de corsowagens werden 2,5 miljoen bloemen verwerkt. "Ruim 500.000 bloemen komen van de eigen velden", vertelt bloemeninkoper Pedro Brands.

"Twee miljoen bloemen hebben we erbij moeten kopen. Twee weken voor de start van het corso moesten de deelnemers aangeven welke bloemen ze wilden."


'Maandenlang hieraan gewerkt...'
Dat buurtschap Crescendo aan de start verscheen, is knap. Crescendo kreeg een week geleden te maken met een verwoestende brand in de praalwagen. Door dag en nacht door te werken was de corsocreatie toch nog op tijd af.

Daar is corsovoorzitter Chantal Vermeulen trots op. "Dit laat zien wat je kan bereiken als je krachten bundelt."

'Ik kan wel janken'
De wagen van buurtschap Kompas redde het daarentegen dus niet. Een arm, die moest bewegen, brak zondag vlak voor de start af. "Dit gebeurde tijdens het testen. De ene kant ging goed, maar toen zwiepte de arm om en brak hij aan de andere kant af", vertelt een van de wagenbouwers. "Ik kan wel janken. Maandenlang hebben we hieraan gewerkt en dan krijg je er zo weinig voor terug..."

De wagen van buurtschap Kompas werd daarom maar op de Markt neergezet. Het buurtschap liep wel mee in de stoet. "Maar dat we niet mee konden rijden, vind ik echt jammer. Maar dat zou te riskant zijn."


Mooie foto's
Veel toeschouwers hadden hun fototoestel in de aanslag. "Ik fotografeer van alles wat langskomt", vertelde een vrouw, terwijl ze haar cameraatje omhoog hield. Een man naast haar heeft een groot, professioneel toestel. "Hier kan ik echt mooie foto's mee maken", vertelde hij trots.


Cultureel erfgoed
Vorig jaar werd de zestigste editie van het Bloemencorso gewonnen door Buurtschap Reisvenne Orange. Het Bloemencorso Valkenswaard is opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst.