Verhalen uit de schuilkelder van de bevrijding van Son en Eindhoven: 'Er zijn miljoenen soldaten!'

SON/EINDHOVEN - Wan van Overveld uit Son zat op 17 september 1944 als jochie van vijf jaar met zijn familie in de kelder te schuilen voor de bombardementen die voorafgingen aan de luchtlandingen van Market Garden. Het is nu zeventig jaar geleden en hij weet nog goed hoe na de schrik de opluchting kwam en de verwondering voor al het groots dat zich voor zijn ogen ontrolde.
Op de hei bij Son was het 17 september 1944 een drukte van belang. Al vanaf het begin van de middag landden er Amerikaanse soldaten. Ze kwamen letterlijk uit de lucht vallen. Ze landden per parachute of in een zweefvliegtuig.

‘Dat vergeet ik nooit meer’
Wan van Overveld zat met zijn familie in de schuilkelder. Hij hoorde van alles boven zich en was bang. “Ik bleef dicht bij mijn moeder.” Als het stil was, ging zijn oudste broer buiten kijken. “Hij zag honderden soldaten. En toen riep hij: ‘Kom naar boven, want d’r zijn miljoenen soldaten. We zijn bevrijd.’”

Ze gingen meteen naar boven en ze zagen inderdaad honderden soldaten voorbij lopen. “Toen viel er voor iedereen wel een hele druk weg.” Het was zo speciaal voor een vijfjarige jongen om de bevrijdingsactie mee te maken. “Dat vergeet ik nooit meer.”

Bevrijding van Eindhoven
Vanaf de landingsterreinen trokken de Amerikaanse para’s naar het zuiden, om mee te helpen bij de bevrijding van Eindhoven. Maar daarvoor moesten ze eerst het Wilhelminakanaal bij Son over. Op 18 september kwamen ze aan in Eindhoven.

Leo Koppelmans feestte mee met de bevrijders. Iedereen dacht dat de bevrijding van Eindhoven en feit was. Maar dat bleek niet waar te zijn. De Duitsers bombardeerden de stad. Leo zag de bommen naar beneden komen.

Leo zat met zijn familie in een kuil. Als door een wonder raakte er bij hen niemand gewond. “Het gevoel van vrij te zijn, ken je pas echt als je vier jaar bezet bent geweest. Dan pas weet je wat vrijheid is.”

Alles over Operatie Market Garden vind je op de themapagina omroepbrabant.nl/marketgarden.