Historische colonne Operatie Market Garden naar Veghel: herdenken van deze tijd?

VEGHEL - De Tweede Wereldoorlog is elk jaar langer geleden en elk jaar is het een grotere uitdaging om te blijven zorgen dat de herinnering blijft leven. In Brabant werd afgelopen weekend een poging gedaan met de historische colonne naar Veghel. Gelukt?
Zondag trok een stoet van ongeveer 350 oude militaire voertuigen van Borkel en Schaft via Valkenswaard en Eindhoven naar Veghel. Daarmee werd Operatie Market Garden herdacht.

De tocht volgde zoveel mogelijk de oorspronkelijke route van het beroemde geallieerde offensief van september 1944. De stoet bestond uit hobbyisten en figuranten, die reden in colonne naar een basecamp in Veghel, waar nog meer acteurs scènes uit de Tweede Wereldoorlog uitbeeldde.

LEES OOK: Programmering Omroep Brabant over Operatie Market Garden
LEES OOK: 70 jaar Market Garden: een overzicht van alle activiteiten

Naspelen al oud
Het naspelen van gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog begon al vlak na die oorlog. Zo werd er al in 1946 het Spel der Bevrijding' opgevoerd in het Olympisch Stadion in Amsterdam. "Het naspelen van gebeurtenissen zorgt ervoor dat de beleving bij veel mensen veel concreter wordt", weet socioloog dr. Sabrina de Regt van Universiteit Utrecht.De Regt werkt in opdracht van Nationaal Comité 4 en 5 mei mee aan een onderzoek over verschillen tussen generaties als het gaat om vrijheid en herdenken. "Ik kan me uit mijn jeugd bijvoorbeeld ook nog nagespeelde parachutelandingen herinneren bij Steenbergen."

Betrokkenheid moeilijk
Het generatieonderzoek van De Regt en haar collega's is nog niet afgerond, wel weet ze dat het lastige jaren zijn als het gaat om herdenken: "Dat komt omdat je aan de ene kant een groep hebt die de oorlog nog heeft meegemaakt. Aan de andere kant zijn er steeds meer mensen die zelfs indirect niets met de oorlog te maken hebben gehad. Een onderzoek in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei leert dat zelfs bijna vijftig procent van de Nederlanders bij die laatste groep hoort. Het is moeilijk om allebei de groepen betrokken te houden."

Een herdenking als die van Market Garden afgelopen zondag kan op de warme belangstelling van De Regt rekenen: "Het is zeker interessant om in de toekomst meer te kijken naar dit soort vormen van herdenken. Je ziet bijvoorbeeld ook dat films of musicals over de oorlog de geschiedenis voor jongere generaties veel concreter kan maken. Het blijkt ook heel populair; de musical Soldaat van Oranje loopt niet voor niets zo goed."Realistisch genoeg?
Het naspelen van een oorlogsgebeurtenis maakt het misschien concreter, maar het is maar de vraag hoe dicht het spel bij de werkelijkheid komt. Krijgen toeschouwers geen mooiere werkelijkheid voorgeschoteld? "Daar ontkom je niet aan", weet De Regt.

"Dit blijft delicaat. Organisaties moeten zorgen dat ze zo min mogelijk mensen tegen de borst stuiten. Vooraf moet je dan proberen om de mogelijke problemen zo goed mogelijk in kaart te brengen."

'Niet één gedachte opleggen'
Een herdenking ontwikkelen waarbij iedereen op dezelfde manier betrokken is, noemt de socioloog niet realistisch: “Maar het is ook niet erg dat verschillende mensen en generaties aan verschillende gebeurtenissen denken tijdens een herdenking. We moeten niet geforceerd één gedachte aanhouden, dat werkt toch niet.”

Omroep Brabant zond de historische colonne zondag live uit vanuit Valkenswaard. De hele uitzending is hier terug te kijken.

Alles over Operatie Market Garden vind je op de themapagina omroepbrabant.nl/marketgarden.