Scholieren roepen ‘Heil Hitler’ en brengen Hitlergroet naar militairen tijdens herdenkingsstoet

17 september 2014 om 17:33 • Aangepast 21 november 2020 om 22:31
nl
Als de politie erbij was geweest, dan was het 'een nachtje in de cel’ waard geweest. Zeker acht scholieren hebben zich woensdagmiddag in Mariaheide onfatsoenlijk en ongepast gedragen. Terwijl enkele militairen in een herdenkingsstoet voorbijliepen, riepen de jongeren schaamteloos ‘Heil Hitler!’. Kort daarna staken ze hun handen omhoog en brachten ze de Hitlergroet.
Profielfoto van
Geschreven door

“Ik heb er moeite mee”, vertelt deelnemende militair Erik geschrokken. “Deze uitspraken passen niet, zeker niet gezien de herdenking van Market Garden."
Samen met een aantal collega’s salueerde de soldaat naar een groepje scholieren die naar de historische konvooi stond te kijken.

Wachten op privacy instellingen...

Op hun fiets vandoorDe jongeren riepen vervolgens luidkeels ‘Heil Hitler’ en brachten de Hitlergroet. Vervolgens gingen ze er op hun fiets vandoor. “We wilden een gesprek met hun aangaan, maar ze fietsten weg”, legt Erik uit.
De militair vond de actie extreem ongepast. “Zeker als je zo jong bent en zeker op zo’n dag als vandaag. Zoiets moet je achter je laten”, vertelt hij. De scholieren worden rond de dertien, veertien jaar geschat.

Wachten op privacy instellingen...

Niet gepaktEven later gingen de militairen in gesprek met de Marechaussee en de politie. “Zij vertelden ons dat als ze erbij waren geweest, ze de jongens hadden meegenomen. Hun actie was een nachtje in de cel waard geweest.”
De politie heeft woensdagmiddag nog gezocht naar de scholieren. Zij zijn niet aangetroffen, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Wijkagent Hans Ooms van Cuijk roept op Twitter getuigen op om zich te melden die iets hebben vernomen van de 'respectloze scholieren'. Chris Eeuwhorst, fractievoorzitter van VVD Nuenen, doet de actie af als 'walgelijk'.

Hitlergroet strafbaar?Of het brengen van de Hitlergroet strafbaar is, hangt af van de situatie waarin deze wordt gebracht. Als iemand de Hitlergroet alleen brengt als gebaar, is het niet strafbaar.
Wanneer de groet in het openbaar wordt gebracht in combinatie met een discriminerende tekst, kan het strafbaar zijn. De rechter bepaalt uiteindelijk of een Hitlergroet strafbaar is.

Historische konvooiHet historische konvooi vertrok woensdagochtend vanuit Son over de herbouwde baileybrug. Woensdag zeventig jaar geleden begon de opmars van de geallieerden in Valkenswaard. Die tocht wordt nog eens overgedaan met originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Wachten op privacy instellingen...

Alles over Operatie Market Garden vind je op de themapagina omroepbrabant.nl/marketgarden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.