Teller blijft oplopen: dit jaar waarschijnlijk duizend reeën op autoruiten in Brabant

EINDHOVEN - Duizend reeën eindigen dit jaar ergens op de voorruit in Brabant. Dat is de voorspelling van SAMF die de cijfers over het aantal aanrijdingen met wild bijhoudt. Reeën worden het vaakst geraakt. Daar komen steeds vaker zwijnen en dassen bij. Het is voor het eerst dat deze cijfers zo nauwkeurig bijgehouden worden.

Of dat veel is, weet woordvoerder Cor Louwers van SAMF niet. 'Omdat de cijfers uit het verleden niet betrouwbaar zijn, hebben we geen vergelijkingsmateriaal. Wat we nu wel weten, is waar de 'hotspots' in Brabant liggen. Waar zijn de meeste aanrijdingen met wild."

Gevaarlijke plek
"Met deze gegevens kunnen we iets gaan doen om het te voorkomen. Zo is de Valkenswaardseweg tussen Eindhoven en Valkenswaard een opvallende uitschieter in onze gegevens. Daar ligt een nieuw ecoduct met hekken aan de zijkant. Maar die hekken houden ergens op..."

"Wat ook opvalt, is dat er meer zwijnen en dassen worden aangereden. Dat heeft alles te maken met een groeiende populatie van deze dieren in onze provincie." Te hoge snelheid en loslopende honden die wild opjagen, zijn ook belangrijke redenen waardoor overstekend wild niet meer ontweken kan worden.

Ieder voordeel...
De inzet van provincie en natuurorganisaties om natuurgebieden met elkaar te verbinden, heeft tot gevolg dat groot wild nu overal rondloopt. "In het verleden konden bijvoorbeeld zwijnen zich niet zo gemakkelijk verplaatsen.Over drie jaar kunnen de cijfers echt met elkaar vergeleken worden en kan er geconcludeerd worden of er meer aanrijdingen met wild zijn.

De provincie is nog niet in de cijfers van het aantal aanrijdingen gedoken. De partij voor de Dieren heeft wel aangekondigd hier binnenkort kritische vragen over te stellen. Provinciebestuurder Van Heugten zegt " dat het dan vanzelf in het college besproken zal worden en op de agenda van de provincie komt te staan."
Dodelijke slachtoffers
Gemiddeld zijn er in Nederland zevenduizend aanrijdingen met wild. Afgelopen zomer overleed nog een automobilist in Asten nadat hij uitweek voor een familie zwijnen. Hoeveel doden er jaarlijks in het verkeer vallen door overstekend wild valt moeilijk te zeggen. Niet altijd ligt er een dood dier in de berm als stille getuige.  
Deel dit artikel: