Stuifmail zondag 21 september: kauw met witte veren, geschubde inktzwam en een geraamte van een vos

21 september 2014 om 11:16 • Aangepast 24 april 2020 om 17:37
nl
Iedere zondag keert boswachter Frans Kapteijns weer even terug uit de natuur om aan te schuiven bij Willem-Jan Joachems. Daar beantwoordt hij lezersmail en praat hij over bijzondere fenomenen uit de natuur. In deze aflevering van Stuifmail gaat het over een kauw met witte veren, een bijna uitgebloeide geschubde inktzwam en een dode vos.
Geschreven door

Kauw met witte veren (Ben Bloks):Op de foto zie je een kauw met witte veren. Dit zie je inderdaad vaker bij kauwen, merels en kraaien. Meestal ontstaat zoiets doordat er vitaminegebrek is door eenzijdige voeding. Daarnaast kan het ook een erfelijke afwijking zijn. Bij deze kauw is er wel pigment aangemaakt, maar het is niet overal verdeeld over de veren, daarom maar enkele witte veren bij deze kauw. Het niet aanmaken van pigmenten kan zo ver gaan, dat er ook albino’s ontstaan bij kauwen. Meestal zijn deze vogels dan niet spierwit, maar heel zacht beige, met beige snavel en rode oogjes.
Aangevreten eekhoorntjesbrood paddenstoel (Familie De Nijs):De foto laat een aangevreten eekhoorntjesbrood paddenstoel zien, die aangevreten is. De vraag van de familie de Nijs is dan ook; wie heeft dit gedaan? Volgens mij is dit duidelijk het werk van slakken. Zij vinden paddenstoelen heerlijk. Als zoogdieren zoiets doen, dan zie echte gaten er in, maar slakken schrapen met hun monddelen de delen van een paddenstoel en dan krijg je van dit soort plekken.
Bijna uitgebloeide geschubde inktzwam (Adeline Besselink):Op de iets wat wazige foto zie je toch heel duidelijk een bijna uitgebloeide geschubde inktzwam. Bij de soort inktzwammen is deze geschubde inktzwam een van de meest voorkomende in Nederland. Oorspronkelijk is het een zwam met een witte steel (paddenstoel) en een wit geschubde hoge hoed van zo'n 10 centimeter groot. In het begin krult de hoed onderaan naar binnen toe.
Op een bepaald moment, als de paddenstoel rijp is, krult de onderste rand van de hoed naar buiten. Daarna wordt de rand van de hoed,  aan de onderzijde dus, donkerder en veranderd in een zwarte inktachtig vloeistof. Dit is de manier van deze familie van inktzwammen om voort te planten, want met die zwarte inktachtige substantie gaan ook de sporen mee. Zo verspreiden zij zich dus. Vroeger werd die zwarte inkt opgevangen en werd er met die inkt hele brieven geschreven en de kroontjespennentijd.
Veel vuurwantsen (Gewoon Hiltje)Op de foto zie je een hele grote groep vuurwantsen. De vraag van de fotografe is dan ook: laten zitten of bestrijden en hoe/waarmee? Heb jij n tip!? Mijn antwoord is; gewoon laten zitten. Is toch een hele mooie verschijning. Vuurwantsen zijn voornamelijk planteneters die soms dode of levende insecten eet.
De wantsen kunnen niet vliegen en zijn in grote getalen te vinden op een plek, het liefst bij lindebomen, maar ze eten ook andere planten. Overigens wordt de vuurwants vaak niet aangevallen vanwege de kleur en het masker, maar vinken en gorzen trekken zich daar niets van aan. Daarnaast worden de vuurwantsen ook belaagd door parasieten, zoals mijten.
Geraamte van een vos (Gerard Elferink):Op het beetje lugubere plaatje zie je inderdaad een vos liggen. Het meest herkenbare is zijn nog intact zijnde staart. Helaas worden vossen vaak het slachtoffer van mensen, die de vos overal van beschuldigen. Hopelijk komt daar snel verandering in, want de vos is naast dat het een zeer mooi dier is ook nog eens erg nuttig. Onder andere vanwege het feit dat vossen grote hoeveelheden woelmuizen, zoals veldmuis, rosse woelmuis, aardmuis en woelrat vangen. Dit zijn soorten die in economisch opzicht véél grotere schade veroorzaken dan vossen.
Gedicht ‘Eindeloos’ (Caroline Hooijer)Opgefrist door de lentestaan alle planten te zingenmet het concert die de zon en de regen maakt
om na de zomer weeralles te verleren
en zich over te gevenaan de herfstdie alles weerlangzaamin slaap zal wiegen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.