De vijf ogen van stadskunstenaar Lucas de Man hangen op gebouwen in Den Bosch

DEN BOSCH - Ze hangen er! De grote ogen waar de Bossche stadskunstenaar Lucas de Man al ruim een jaar mee bezig is, hangen in de stad. Vanaf vrijdag mag het publiek letterlijk ín de ogen. En daar is veel belangstelling voor; ongeveer eenderde van de beschikbare kaartjes is al verkocht.

Voor wie de stad kent, moet het een vreemd gezicht zijn. Op vertrouwde gebouwen prijkt opeens een enorm driedimensionaal oog. Ze hangen op de Watertoren, op het Jeroen Boschziekenhuis, op Theater aan de Parade, op de oude veevoerfabriek de Heus en op het gebouw van SAP-Nederland langs de A2. Die bij het ziekenhuis hangt het hoogst... op ruim twintig meter.

Echte ogen
Alle vijf zijn het ogen van echte Bosschenaren, speciaal gefotografeerd voor de gelegenheid en duizenden malen vergroot. De ogen zijn zo groot dat mensen er ingereden kunnen worden. Alleen, op een stoeltje kunnen ze genieten van het uitzicht en krijgen ze daarna een korte voorstelling die wordt geprojecteerd op de binnenkant van het oog.

De vijf ogen maken deel uit van een groter project van Lucas de Man waar ook de theatervoorstelling LOS bij hoort die tijdens Festival Boulevard in première ging. Het hele project kost ongeveer een half miljoen waarvan ongeveer eenderde is gesubsidieerd.

Oog hebben voor elkaar
De ogen staan wat de bedenker betreft voor de uitdrukking 'oog hebben voor elkaar' wat zoveel betekent als om elkaar geven en aandacht aan iemand besteden. Lucas de Man: "Een stad die geen oog heeft voor de mensen is geen echte stad".

Deel dit artikel: