Saga Backman met acht messteken vermoord, verdachte wil opnieuw psychisch onderzocht worden

DEN BOSCH - Sander V. uit Utrecht ontkent dat hij de 19-jarige Saga Backman in Den Bosch heeft neergestoken. De ex-vriend stond dinsdag voor het eerst voor de rechter voor de moord op de Zweedse. Nadat hij op zitting onverwacht instemde met nieuw psychiatrisch onderzoek, is de behandeling van de zaak verdaagd.
Saga Backman werd in september vorig jaar met zeker acht messteken om het leven gebracht. Dat gebeurde in een steegje vlakbij haar huis in Den Bosch. Het slachtoffer is volgens een patholoog doodgebloed.

Depressief en suïcidaal
Sander V. raakte diep in de put nadat de Zweedse vorig jaar de relatie met hem had verbroken. Hij was jaloers, bleef haar lastig vallen en blowde zich suf. Ook had hij in die tijd zelfmoordneigingen, zo blijkt uit rapporten van het Pieter Baan Centrum, waar de verdachte eind vorig jaar wekenlang verbleef. Aan dat onderzoek heeft hij overigens elke medewerking geweigerd.

In de loop van de zitting dinsdag kwam de verdachte terug van zijn herhaalde weigering om nader onderzocht te worden. Dat is voor de rechtbank reden om hem terug te sturen naar het Pieter Baan Centrum en verdere behandeling van de zaak uit te stellen.

Verdachte: 'Ik was het niet'
De verdachte ontkende dinsdagochtend aan het begin van de zitting de beschuldigingen. Hij kan zich niet herinneren dat hij die dag in de Leonardus van Veghelstraat is geweest, waar de moord plaatsvond. Getuigen verklaarden dat zij hem in de brandgang van het straatje gezien hebben.Sander V. zegt dat hij op die 10e september wel in Den Bosch was, maar niet op de plaats van de moord. Hij bezocht toen plaatsen die een rol speelden in hun relatie, die precies twee jaar daarvoor begon. Dat was allemaal om de affaire goed af te sluiten vóór hij op wereldreis ging.

Bloed
Op de schoenen van Sander V. is bloed aangetroffen van Saga Backman. Deze schoenen werden bij een vriend gevonden tijdens een huiszoeking. Ook stuurde de verdachte haar doodsbedreigingen:


Zes dagen vóór de moord heeft de verdachte een mes gekocht bij een dumpwinkel in Utrecht, zo gaf hij min of meer toe. Over zijn rol bij de dood van zijn ex-vriendin legde hij wisselende verklaringen af. En toen het moeilijk werd tijdens het verhoor, beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

Verstek
De ex-vriend van de Zweedse studente werd een dag na de moord in Utrecht opgepakt. De rechtbank heeft zich al verschillende keren pro forma over de zaak gebogen. De verdachte liet daarbij steeds verstek gaan. Dinsdag moest hij van de rechter aanwezig zijn bij de inhoudelijke behandeling.

Eerder aangifte gedaan
Het slachtoffer deed een maand voordat ze werd neergestoken aangifte van ernstige bedreiging. Haar aangifte was volgens de politie doorgestuurd naar de recherche, maar de papieren kwamen op een stapel te liggen tussen een aantal andere zware zaken.

Waarom, is nooit duidelijk geworden. Minister Opstelten liet toen weten dat de politie in ieder geval genoeg capaciteit had.