Video

Fraudeprofessor Diederik Stapel aan de slag als docent bij Fontys in Tilburg

1 oktober 2014 om 23:14
nl
Fraudeprofessor Diederik Stapel staat weer voor de klas. Krap drie jaar na de ontdekking van de grootste wetenschapsfraude ooit, heeft de Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg hem aangenomen als docent. Bij onderwijsinstelling Fontys geeft Stapel les in het vak sociale filosofie, een studierichting die universitair ook gevolgd kan worden bij de oude werkgever van Stapel de Tilburg University.
Geschreven door

Nick Welman van de opleiding in Tilburg bevestigt dat Stapel weer les geeft. Niet op de universiteit maar bij de Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg.
"Hij is inderdaad docent op een soort freelance basis", vertelt Welman. "Met het vak dat Stapel geeft zijn overigens geen studiepunten te verdienen omdat het min of meer los staat van de opleiding."
Carrières die mislukt zijnVolgens de opleiding hebben studenten zelf gevraagd om het vak sociale filosofie dat Stapel nu geeft. "Het is ontstaan doordat studenten het ene na het andere succesverhaal kregen te horen uit de entertainmentbranche, de branche waar we ze voor opleiden."
De studenten wilden eens wat anders. "Ze wilden zich ook focussen op carrières die mislukt zijn. Op mensen die in een zwart gat zijn gevallen, kennismaken met de schaduwkanten van roem en succes."
'Gewoon leuk'Woensdagavond mocht Omroep Brabant een deel van het Stapels college bijwonen. De gevallen prof vindt het heel fijn dat Fontys vertrouwen in hem heeft. "Het is gewoon leuk, gaaf dat ze het aangedurfd hebben."
Nick Welman, medeverantwoordelijk voor de opleiding, zegt dat er wel twijfels waren om met Stapel in zee te gaan. "Maar doorslaggevend was dat dit iemand is die onze studenten veel te bieden heeft."
Zeven studentenOp de Tilburgse Fontysopleiding worden studenten klaargestoomd voor onder meer een carrière in de entertainmentbranche, maar ook in lifestyle-concepten. Waar studenten 'bijdragen aan nieuwe lifestyle-concepten die bijdragen aan de kwaliteit van leven van de mensen waarvoor ze zijn bedoeld', schrijft Fontys op haar site.
De colleges die Stapel geeft, worden gevolgd door slechts zeven studenten. "Hij heeft eerst een gastcollege gegeven. Op basis van die kennismaking hebben zich toen zeven studenten gemeld", vertelt woordvoerder Erwin Hoeks.
Grootscheepse wetenschapsfraudeIn juni 2013 werd Stapel veroordeeld tot een werkstraf van honderdtwintig uur wegens het plegen van grootscheepse wetenschapsfraude. Ook moest hij afzien van zijn ziekte- en arbeidsongeschiktheidsuitkering.
In het strafrechtelijk onderzoek werd vastgesteld dat Stapel zowel in Groningen als in Tilburg data heeft gemanipuleerd. In 55 van de 130 publicaties werden 'onzuiverheden' geconstateerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.