'Vicepresident Satudarah Tilburg in Zweedse cel voor omvangrijke cocaïnezaak'

TILBURG - Een kopstuk van een afdeling van Satudarah in het zuiden van het land zit vast in een Zweedse cel vanwege een grote cocaïnezaak. Volgens De Telegraaf gaat het om vicepresident Bjorn E. van de Tilburgse afdeling van de motorclub.
Het gaat om een van de grootste cocaïnezaken in Zweden ooit, zegt de Zweedse politie. E. moet vrijdag voor de rechter verschijnen. Hij is een van de zes verdachten die in april werden gearresteerd, onder wie ook de president van de afdeling in Malmö.

In Zweden vestigen
De Zweedse politie heeft met de grote actie in april naar eigen zeggen de aspiraties van Satudarah om zich in Zweden te vestigen, weggevaagd. De politie bracht het nieuws donderdag naar buiten.

"Het gaat om zeer gevaarlijke personen", zegt Petra Stenkula van de recherche. Bij de actie heeft de politie bijna 40 kilo zeer zuivere cocaïne buitgemaakt, een van de grootste vondsten in Zweden ooit.

Wapens en munitie
Bij huiszoekingen werden wapens en munitie gevonden. Satudarah kwam in de winter van 2013 in het vizier van politie toen de club vanuit Kopenhagen en met steun uit Nederland in Malmö een afdeling wilde opzetten.

Volgens justitie wachten de verdachten lange gevangenisstraffen.

Doorzoeking partycentrum Tilburg
De Tilburgse verdachte zei in maart 2013 tegen Omroep Brabant dat er een hetze gaande is tegen de motorclub. Toen werden er bij de doorzoeking van een partycentrum waar leden van Satudarah samenkomen en in een woning in Tilburg drie vuurwapens, twee kisten met munitie en hasj gevonden.