Jilt van Schayik (23) uit Langenboom doet ‘gewoon zijn ding’ en spreekt VN toe

7 oktober 2014 om 11:09
nl
“Ik doe gewoon mijn ding”, zegt Jilt van Schayik. Alsof het niets is, dinsdag spreekt de 23-jarige jongerenvertegenwoordiger uit Langenboom de Verenigde Naties toe in New York.
Geschreven door

Maar weinig jongeren krijgen de kans om secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties de hand te schudden. Voor Jilt van Schayik werd die droom onlangs al werkelijkheid. Inmiddels lijkt het toespreken van de VN in New York voor hem niet meer dan a walk in the park.
Central ParkLetterlijk, bijna. Zijn speech schreef hij ’s middags in het kloppende groene hart van de metropool: Central Park. “De kern van mijn betoog is dat jongeren grotere inspraak moeten krijgen in de VN. Op dit moment gebeurt dat nog niet. We doen er nog niet echt toe.”
Volgens Jilt is dat wel belangrijk. “Ik heb de afgelopen tijd duizenden jongeren gesproken, ook in andere delen van de wereld. Jongeren zijn overal in de wereld verbonden. Wij hebben idealen en dromen en zetten die om in acties. Dat mis ik in de VN.”
OefenenMaar zelfs voor jongemannen die gewoon ‘hun ding doen’ baart oefening kunst. Jilt repeteerde zijn speech in Central Park voor een groepje bijeengesprokkelde Amerikanen. “Ze konden me nog op een paar taalfouten wijzen. Het gaat goedkomen.”
Wie wil weten of dat werkelijk het geval is, kan hier live meekijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.