De hel op de Brabantse Wal in 1944: de Slag om Woensdrecht loopt uit op een drama

WOENSDRECHT - Het is een van de bloedigste hoofdstukken uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in ons land: de Slag om Woensdrecht. Maandag is het precies zeventig jaar geleden, dat een Canadese aanval in de Woensdrechtse polders uitliep op een drama, met uitzonderlijk veel doden.
Op vrijdag 13 oktober 1944 opende het regiment The Black Watch een frontale aanval op de Duitsers. Die lagen ingegraven bij de spoorlijn van Bergen op Zoom naar Vlissingen en in de hooggelegen bossen bij Lindonk. De Canadezen moesten aanvallen door de vlakke polders ten westen van Woensdrecht. Ze hadden bijna geen beschutting en renden door open veld de vijand tegemoet.  

Daardoor vormden ze een makkelijke prooi voor de Duitsers die ook nog eens onverwacht hevig weerstand boden en elite-eenheden naar het front hadden gestuurd. Er sneuvelden die dag zeker 58 Canadezen. Aan Duitse kant waren er 2 gewonden. De terreinwinst was nul. In het Canadese leger staat deze vrijdag de dertiende nog steeds bekend als 'Black Friday'.


Bloedigste gevechten
De wekenlange gevechten in en rond Woensdrecht veranderden het dorp in een puinhoop. Volgens ooggetuigen leek het wel de hel op aarde. Er waren sluipschutters, man-tegen-man-gevechten met bajonet, geallieerde vliegtuigen die luchtaanvallen uitvoerden, kanonnen die het granaten lieten regenen, tanks die elkaar beschoten en mijnenvelden die tot na de bevrijding slachtoffers maakten. Naar schatting vielen er aan Duitse en geallieerde kant bijna duizend doden


Militair historicus Johan van Doorn onderzoekt al meer dan 25 jaar de schokkende gebeurtenissen. Hij beschouwt de Slag om Woensdrecht als een van de drie hevigste gevechten tijdens onze bevrijding, samen met Operatie Market Garden en de Slag om Overloon. Van die drie operaties is 'Woensdrecht' ook de minst bekende slag. Dat komt onder meer omdat er in Canada schaamte is over de hoge verliezen maar ook omdat het land niet zo'n sterke 'herinneringscultuur' heeft als bijvoorbeeld Amerika.  

Antwerpen
De Slag om Woensdrecht draaide om de strategische toegangsweg en de spoorlijn naar Zeeland. De Duitsers wilden die kost-wat-kost behouden. De verbindingen vormden de cruciale link met de troepen in Zeeland. Die hielden hun kanonnen gericht op de Westerschelde zodat geallieerde (bevoorradings)schepen niet naar de zeehaven van Antwerpen konden varen.  


Omroep Brabant staat de komende weken stil bij de Slag om Woensdrecht die een belangrijk onderdeel was van de bevrijding van Brabant en Zeeland. Op zaterdag 25 oktober trekt een colonne historische legervoertuigen vanuit Belgie en Zeeland naar Bergen op Zoom, waar op de Grote Markt een defilé is.