Efteling laat 'mijnwerkers' met nieuwe achtbaan 'Baron 1898' met 90 km/u in mijnschacht storten

KAATSHEUVEL - De nieuwe achtbaan die de Efteling in de zomer van 2015 opent, neemt bezoekers mee naar de periode van de Nederlandse mijnbouw in de 19e eeuw. In de dive coaster 'Baron 1898' storten durfals als stoere mijnwerkers in een vrije val van 37,5 meter met ruim negentig kilometer per uur een mijnschacht in. Dat maakte de Efteling woensdag bekend.
Volgens het attractiepark in Kaatsheuvel speelt het verhaal zich zowel binnen als buiten de attractie af. De sage vertelt dat een hebzuchtige mijnbaron in de hoogtijdagen van de industrialisatie een goudader vindt in het zuiden van het land.

Gouden bergen
Daar wil hij zoveel mogelijk goud uit de grond halen, maar de vruchtbare grond aldaar wordt beschermd door de Witte Wieven. Mijnbaron Gustave Hooghmoed roept zijn kompels op hem te helpen en belooft hen gouden bergen. Tijdens de rit wordt duidelijk dat de Witte Wieven uit alle macht proberen de gouddelving te saboteren.

Witte Wieven
De Efteling liet zich inspireren door de rijke geschiedenis van de mijnbouw, gecombineerd met de internationale legende rondom de 'Witte Wieven'.

Baron 1898 kost ongeveer 18 miljoen euro. Volgens directeur Fons Jurgens richt De Efteling zich met de nieuwe achtbaan vooral op tieners.

Zeldzame achtbaan
De dive coaster is een bijzondere en zeldzame achtbaan in Europa, waarmee de Efteling zich kan onderscheiden binnen de top van de Europese attractieparken.

Jurgens benadrukt dat vooral het verhaal rondom de achtbaan de attractie zo uniek en typisch Efteling maakt. "Baron 1898 is een uitstekende combinatie van staal en een verhaal."

Making-of
De Efteling heeft op YouTube een making-of van de nieuwe attractie geplaatst.