NAC Breda weet niet te winnen van tien ADO'ers: 'Hier zijn geen excuses voor'

19 oktober 2014 om 00:41 • Aangepast 21 november 2020 om 22:02
Het op non-actief stellen van Nebojsa Gudelj heeft nog niet geleid tot een schokeffect bij NAC Breda. De club speelde de 'zespuntenwedstrijd' tegen - het eveneens laaggeklasseerde - ADO Den Haag zaterdagavond 1-1 gelijk. Ondanks een langdurig veldoverwicht na een rode kaart voor ADO. Adnane Tighadouini miste een penalty.

Het eerste kwartier had het doel van ADO-keeper Martin Hansen veel weg van een schiettent. Het ene na het andere schot zag de Deen op zich afkomen.
NAC bestormt ADO-doelDe eerste kans voor NAC ontstond in de tweede minuut, waarin Mats Seuntjens, die de geschorste Stipe Perica in de spits verving, Hansen opjoeg. De doelman trapte daarop verkeerd uit. De bal belandde bij Joeri de Kamps, die net naast schoot.
Vier minuten later moest de Deen handelend optreden toen Uros Matic vrij voor hem verscheen en ook bij een schot van dichtbij van Seuntjens stond hij Hansen op zijn post.
Adnane Tighadouini mist penaltyDe beste kans voor NAC was echter de penalty die Adnane Tighadouini mocht nemen. Kingsley Boateng ging na een sprintduel met Wilfried Kanon neer in het strafschopgebied en scheidsrechter Jochem Kamphuis zag daar een strafschop in.
Tighadouini schoot de penalty echter over. "Niet een béétje over, maar een heel stukje", verzuchtte trainer interim-coach Eric Hellemons die eerder deze week de taken overnam van Nebojsa Gudelj, na afloop. "Doodzonde."

Kanon werd door Kamphuis het veld uitgestuurd, maar daar leek NAC het meeste last van te hebben. Het offensief ebde weg en ADO kreeg een overwicht, maar juist in die fase scoorde NAC.
Seuntjens tikte een voorzet van links hoog in het ADO-doel. ADO kwam in het restant van de eerste helft nog twee keer gevaarlijk dicht bij de 1-1, maar Michiel Kramer kopte op de paal en net naast het doel van Jelle ten Rouwelaar.
Goede start tweede helftDe tweede helft begon voor NAC met een goede kans voor Seuntjens, maar Hansen voorkwam een snelle, bevrijdende 2-0 voor de Bredase club. NAC maakte in ieder geval niet de fout in de tweede helft terug te hangen met elf man tegen tien. Door druk te houden op de achterhoede van ADO creëerde de ploeg uit Den Haag lange tijd amper kansen.

Toch viel in de 67e minuut de 1-1. Michiel Kramer werd vrijgespeeld en schoof de bal beheerst langs Ten Rouwelaar. Dat was een psychologische tik voor NAC. De ploeg leek na die 1-1 te twijfelen tussen het strijden voor de zege en het veiligstellen van een punt. Dat resulteerde in weinig grote kansen en dus een 1-1 eindstand.
'Dit heeft niks met trainer te maken'Met het ene puntje dat NAC aan dit duel overhoudt, schiet de ploeg weinig op. NAC klimt weliswaar voorbij Go Ahead Eagles, maar die club komt zondag nog in actie, tegen PEC Zwolle. Ook FC Utrecht en Excelsior spelen zondag nog en kunnen bij zeges verder uitlopen op de ploeg van interim-coach Eric Hellemons.
"Hier zijn geen excuses voor", vertelde verdediger Henrico Drost na afloop aan Omroep Brabant. "Dit heeft niks met de trainer te maken. Dit heeft met de spelers op het véld te maken. Als je ziet hoeveel hoeveel kansen we onbenut laten... De eerste helft alleen al. Zelfs een penalty missen en dan tegen tien man... Dit moet je gewoon afmaken."
De spelers werden na afloop door het publiek getrakteerd op een hels fluitconcert. Dat vond Drost wel terecht. "Als je van tien man van ADO - dat ook onder druk staat - niet kan winnen, is dat heel beroerd."
Gesprek in kleedkamerNa de wedstrijd is een grote groep NAC-fans weer verhaal gaan halen. Dat gebeurde na de nederlaag tegen Heracles ook al. Een afvaardiging van drie man heeft uiteindelijk in de kleedkamer een gesprek gehad met de spelers.