'Henk Krol streek ook subsidie op voor onuitgevoerd onderzoek'

EINDHOVEN - Henk Krol heeft in 2010 subsidie gekregen voor een onderzoek dat niet is uitgevoerd. De politicus heeft in 2010 19.500 euro gekregen voor onderzoek naar de marktpositie van de Gay Krant.
Het geld kwam uit Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Krol vroeg in totaal 39.000 euro aan en kreeg de helft als voorschot.

Onduidelijkheid over onderzoek
Hij meldde vervolgens dat het onderzoek was gestart en liet een factuur van een onderzoeksbureau zien als bewijs. Een halfjaar later bleek dat het onderzoek niet was uitgevoerd. Een financiële en inhoudelijke verantwoording ontbraken.

Wellicht is het lezersonderzoek nooit uitgevoerd, vermoedt operationeel directeur Rick van Dijk van het Stimuleringsfonds.

"We bekijken nu of Krol persoonlijk blaam treft en onrechtmatig handelen te verwijten valt", zegt Van Dijk. "Daarvoor schakelen we een jurist in om te onderzoeken of het zin heeft om Henk Krol persoonlijk aansprakelijk te stellen. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek doen we aangifte."

Fonds gaf deel subsidie niet
Krol kreeg de andere helft van de aangevraagde subsidie na het overleggen van de factuur niet. Toen Krol in november om de rest vroeg, ging het Stimuleringsfonds daarmee niet akkoord.

"Krol gaf aan dat hij het onderzoek bij een ander bureau had ondergebracht. Dat vonden we niet netjes, al stemden we er wel mee in. We lieten hem gelijktijdig weten dat we eerst de rapportage wilden afwachten", zegt Van Dijk.

"Een jaar later kwam Krol langs met een powerpointpresentatie om de resultaten van het onderzoek toe te lichten. Daarvan heb ik meteen gezegd dat dit onvoldoende was. We hadden een inhoudelijk rapport met de onderzoeksresultaten nodig en natuurlijk de financiële verantwoording. Die hebben we nooit ontvangen tot de uitgeverij van de Gay Krant in maart 2013 failliet ging."

De administratie van het fonds is destijds niet achter de al verstrekte 19.500 aangegaan, zegt Van Dijk. In een reactie aan Omroep Brabant laat Krol weten dat hij 'niet de juiste persoon is om uitspraken te doen'. Hij verwijst naar de curator van de Gay Krant.

Beslag
Vorige week liet de Stichting Vrienden van de Gaykrant beslag leggen op twee huizen van Eindhovenaar Henk Krol van 50PLUS. Krol zou subsidiegeld van het Ministerie van Onderwijs, bedoeld voor homo-emancipatie, ook gebruiken voor de website van 50PLUS. Ook de Telegraaf berichtte zaterdag over onterecht ontvangen subsidie.