'In Brabant voelde Seth Gaaikema uit Schijndel zich op zijn gemak'

EINDHOVEN - De dinsdag overleden cabaretier en tekstschrijver Seth Gaaikema is uitvoerig herdacht in de media. "Hij krijgt daarmee de waardering die hij verdient", zeI cabaretier Bart de Groof uit Hilvarenbeek woensdagavond het tv-programma Onder Ons.
De  cabaretier is een goede vriend van Gaaikema en zijn echtgenoot Peter Biemans. In het televisieprogramma Onder Ons van Omroep Brabant stond hij stil bij het overlijden van de woordkunstenaar.

Persoonlijke adviezen
De Groof had een bijzondere band met de tekstschrijver. Als 15-jarige jongen ging hij naar zijn shows. Later gaf Gaaikema hem persoonlijke adviezen over zijn teksten.

'Kunstvader'
De cabaretier noemt Gaaikema zijn vriend en 'kunstvader'. Hij liet hem als jonge jongen weten dat hij graag ook op het toneel wilde staan. Bart kreeg een antwoord van de meester en het briefje begon met de woorden: 'Voor Bart, het theater is een vak apart'. In ieder geval had hij in Seth iemand gevonden met een enorme dosis ervaring.

Liefde voor Brabant
Gaaikema werd in Groningen geboren, maar al snel voelde hij zich echt Brabander. Volgens de Groof ontstond die liefde toen hij teksten moest schrijven voor een jubileum van Philips in Eindhoven. In Schijndel vond hij zijn ideale woonplaats.

"Seth had ook een woning aan de Brouwersgracht in Amsterdam maar ik hoorde meteen aan zijn stem of hij in de hoofdstad zat of in Schijndel. In Brabant klonk hij echt veel rustiger", zegt Bart.

Restauratie Sint Jan
Seth genoot van het Brabantse leven en de mentaliteit. Zo stelde hij ook geld beschikbaar voor de restauratie van de Sint Jan in Den Bosch. Ook het cultureel centrum in Hilvarenbeek kon op zijn steun rekenen tijdens benefietavonden."Het gevolg was dat hij daar ook zijn try-outs had", zo zegt De Groof.

Telefoon roodgloeiend
In Schijndel stond woensdag de telefoon in de woonboerderij roodgloeiend. "Op een gegeven moment zaten we met vijf mensen de telefoontjes en de condoleances aan te nemen. We leken wel een telefooncentrale. Als Seth dit kon meemaken, dan zou hem dit erg goed doen. Hij krijgt echt de erkenning die hij verdient", zo zegt Bart in Onder Ons.

Seth Gaaikema overleed op 75-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Den Bosch. Het is nog niet bekend waar en wanneer de uitvaart is.